´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera M - pagina 97

Miocard - enciclopedia universala

Miocard:  Muschi al inimii care asigura, prin contrac-tilitatea si elasticitatea sa, golirea si umplerea cavitatilor cardiace si deci circulatia sangvina. Miocardul este constituit din celule conectate intre ele. In timpul contractiei ventriculare, sau al sistolei, scurtarea fibrelor ventriculare micsoreaza volumul cavitatii si creste presiunea in interiorul ei, permitand astfel ejectarea a doua treimi din volumul sangelui continut. In timpul relaxarii ventriculare, sau diastolei, intinderea fibrelor creste volumul cavitatii, care primeste sangele ce vine de la auricule. Contractilitatea miocardului se micsoreaza in anumite afectiuni ca miocardiopatiile (boli ale moicar-dului), in sechelele de infarct al miocardului, in cursul sau la sfarsitul unor boli infectioase, in conectivite (anomalie de colagen, substanta diseminata in tesuturi), in timpul luarii de toxice ca alcoolul sau al administrarii unor medicamente. Functia de distentibilitate miocardica este alterata in caz de hipertrofie (cresterea grosimii peretelui) a ventriculului stang, consecutiva unei hipertensiuni arteriale, unei ingustari aortice, unei miocardiopatii, uneori in caz de cardiopatie ischemica (boala caracterizata printr-un aport insuficient de sange spre inima). Degradarea progresiva a functiei de distentibilitate a miocardului este naturala, dar limitata, la subiectul in varsta.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera M

Miocardiopatie - enciclopedia universala

Miocardiopatie:  Atingere neinflamatorie a miocardului, fara legatura cu o valvulopatie, o atingere coronara sau o hipertensiune arteriala. Miocardiopatiile sunt boli ale inimii destul de putin frecvente. Ca regula generala, cel afectat este ventriculul stang. O miocardiopatie este de origine infectioasa (virala), metabolica, toxica (alcool etc.), autoimuna, provocata de imbatranire sau de un deficit in vitamina Bl (beri-beri); ea poate fi, de asemenea, legata de o miopatie ca miopatia lui Duchenne sau ca boala lui Steinert, de o afectiune congenitala, de o expunere la radiatii X, de o boala generala ca diabetul, de o boala de supraincarcare ca hemocromatoza (supraincarcarea in fier) sau amiloza (supraincarcare intr-o proteina, substanta amiloida) sau poate fi de o cauza necunoscuta. Subiectul se simte obosit, cu respiratia taiata, are cateodata dureri toracice. Uneori, inima bate neregulat sau ritmul ei se accelereaza. Pot aparea edeme (umflari ale gleznelor si picioarelor). Dar in multe cazuri, la inceputul afectiunii, simptomele sunt absente. Tratamentul poate face apel la diverse medicamente utilizate in cardiologie, chiar la cardiocon-versie (soc electric extern) sau la un stimulator cardiac (pacemaker). Atunci cand este identificata cauza, ea trebuie tratata in mod imperativ. Pot fi recomandate restrictii ale activitatii fizice. In unele forme de miocardiopatie prosl tolerate (gafaiala, dureri etc.) si responsabile de o insuficienta cardiaca severa, este adesea necesara o interventie chirurgicala, ca de exemplu un un transplant cardiac.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera M

Miocardita - enciclopedia universala

Miocardita:  Inflamatie a miocardului (muschiul cardiac). O miocardita este una dintre cauzelc de moarte subita la subiectii tineri in cursul unui efort violent. O miocardita poate fi consecinta a diferite boli ca bolile infectioase bacteriene, precum difteria, afectiunile cauzate de streptococi, febra tifoida, psitacoza (boala transmisa de psitacide ca papagalii si perusii), infectiile cu micoplasma, rickettsiozele (tifos), boreliozelc (boala lui Lyme). Bolile virale sunt des evocate (gripa, oreion etc ), mai rar demonstrate, dar virusul SIDA poate fi responsabil de o miocardita. Inflamatia da uneori febra. Ritmul inimii poate fi neregulat, cu extrasistole (contractii premature). Subiectul poate, de asemenea, sa resimta o jena respiratorie si poate prezenta semne de insuficienta cardiaca. De cele mai multe ori, evolutia se indreapta de la sine spre vindecare, dar unele forme pot fi grave si pot lasa sechele. Tratamentul este, inainte de toate, cel al afectiunii in cauza si consta in administrarea de corticosteroizi.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera M

Mioclonie - enciclopedia universala

Mioclonie:  Contractie musculara brusca si involuntara provocata de descarcarea patologica a unui grup de celule nervoase. Miocloniilc sc observa in cursul diferitelor boli ale sistemului nervos central, de origine infectioasa, inflamatorie, toxica, chimica sau degenerativa. Miocloniile provoaca mici miscari bruste si repetate ale mainilor sau ale picioarelor; ele se numesc adesea clonii atunci cand ating un grup de muschi si convulsii atunci cand sunt mai difuze. Tratamentul, in afara celui al bolii in cauza, este bazat pe administrarea de medicamente antiepileptice.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera M

« 94 95 96

97

98 99 100 »
«

»