´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera M - pagina 99

Miopie - enciclopedia universala

Miopie:  Anomalie a refractiei oculare antrenand o proasta vedere a obiectelor departate fara a afecta vederea de aproape. Miopia rezulta dintr-o lungime prea mare a globului ocular. Imaginea unui obiect departat se formeaza atunci inainte de retina, antrenand o vedere incetosata. Miopia simpla apare la pubertate. Ea este, in general, slaba, -4 sau -5 dioptrii, creste in timpul adolescentei si apoi se stabilizeaza. Aceasta miopie nu are consecinte asupra ochiului in sine. Miopia puternica este adesea ereditara sau consecutiva unei boli a ochiului in copilarie. Ea apare catre varsta de 6 sau 7 ani si progreseaza rapid, putand ajunge de la -6 la -20 dioptrii, si obliga Ia schimbarea destul de des a lentilelor corectoare. Ea este insotita de leziuni degenerative ale fundului de ochi (coroida, sclerotica si retina), cu un risc de dezlipire a retinei. Miopia, detectata in cursul testelor vizuale, se corecteaza prin lentile corectoare sau prin lentile de contact. Lentilele corectoare concave fac sa divearga razele luminoase inainte de patrunderea lor in globul ocular. Lentilele de contact, imbratisand perfect forma ochiului, asigura o mai buna calitate a vederii atunci cand sunt bine suportate. Chirurgia si laserul, practici recente, nu sunt pentru moment indicate decat in cazurile de miopii medii. Laserul, de exemplu, poate servi la razuirea fina a corneei cu scopul de a o face mai plata. Persoanele atinse de o miopie puternica trebuie sa-si examineze regulat fundul de ochi, cu scopul de a preveni riscul de dezlipire a retinei. Orice zona suspecta poate face obiectul unei fotocoagulari preventive cu laser cu argon.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera M

Miorelaxant - enciclopedia universala

Miorelaxant:  Medicament care favorizeaza destinderea musculara. Miorelaxantele servesc la tratarea exagerarii tonusului muscular (spasticitate), care apare in cursul hemiplegiilor, paraplegiilor si a sclerozei in placi. Efectele nedorite se limiteaza la o somnolenta diurna (mai ales la doze ridicate) si la destul de rare tulburari neuropsihice (halucinatii, euforie, confuzie mintala, depresie, obnubilare trecatoare, astenie) si gastrointestinale (greturi, varsaturi, diaree, dureri de stomac).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera M

Miorita - enciclopedia universala

Miorita:  balada populara romaneasca din ciclul pastoral, avand la baza o colinda, a carei origine sta in viata generata de transhumanta. Prima varianta a fost publicata de Vasile Alecsandri in Poezii poporale ale romanilor.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera M

Miorita noastra - enciclopedia universala

Miorita noastra:  (din 1987) - lunar, New York. Revista-magazin de familie pentru romanii din emigratie. Director Elisabeth Paunescu.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera M

« 96 97 98

99

100 101 102 »
«

»