Enciclopedia universala

articole cu litera N - pagina 14

Nedelcovici, Bujor - enciclopedia universala

Nedelcovici, Bujor:  (n. 16 martie 1936, Barlad) - prozator. A absolvit Dreptul la Bucuresti si a lucrat in specialitate. Din 2002 detinator al Ordinului Steaua Romaniei in grad de comandor. Scrie romane de tip naturalist, psihologizant: Ultimii, 1970; Fara vasle, 1972; Noaptea, 1974; Gradina Icoanei, 1977; Zile de nisip, 1979 dupa care s-a facut filmul Faleze de nisip, interzis de cenzura) . Plecat in Franta in 1982, a continuat sa scrie romane legate de lumea romaneasca: Le second mesager (Al doilea mesager) , 1985, tradus in romaneste in 1991; Crime de sable, (dupa Zile de nisip) , 1989; Le dompteur des loups, versiune romaneasca Imblanzitorul de lupi, Premiul UniuniiScriitorilor, 1984, 1992; Le matin d'un miracle ( Dimineata unui miracol) , 1993; Jurnal infidel, 2004.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera N

Nefrectomie - enciclopedia universala

Nefrectomie:  Ablatie chirurgicala partiala sau totala a unui rinichi sau a ambilor rinichi. Nefrectomia bilaterala, sau binefrectomia, nu este practicata decat in mod exceptional, atunci cand ambii rinichi sunt distrusi si pot constitui sursa de complicatii sau in caz de tumora maligna. Nefrectomia partiala este ablatia unei parti a paren-chimului renal si a caii excretorii (calice), corespunzatoare. Aceasta interventie este indicata in caz de tumora a rinichiului (atunci cand aceasta este benigna, de dimensiuni mici etc.) sau de infectie renala localizata (provocata de calculi, de o tuberculoza). Nefrectomia totala simpla este ablatia totala a rinichiului, a capsulei fibroase care o inconjoara si a partii inalte a ureterei, respectand loja renala. Ea se practica pe un rinichi distrus (prin pielonefrita, de exemplu) sau inutil din punct de vedere functional. Atunci cand celalalt rinichi este sanatos, ablatia totala sau partiala a unui rinichi nu are nici o consecinta asupra functiei renale globale a pacientului. Nefrectomia bilaterala antreneaza in schimb o insuficienta renala terminala, necesitand o epurare extrarenala (dializa, hemodializa) pe viata sau o grefa de rinichi.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera N

Nefrita interstitiala - enciclopedia universala

Nefrita interstitiala:  Boala caracterizata printr-o atingere a tesutului renal interstitial (tesutul de sustinere a nefronilor). Nefritele provocate de o atingere a tesutului interstitial pe cale urinara. Denumite si nefrite interstitiale pe cale ascendenta, sau pielonefrite, ele sunt provocate de o infectie sau de o malformatie a cailor excretorii (calice, bazinete, uretere, vezica, uretra). Pielonefritele acute nu afecteaza de cele mai multe ori decat un singur rinichi. De origine bacteriana (provocate, de exemplu, de o colibaciloza), ele se traduc prin dureri lombare vii, insotite de frisoane si de febra. Tratamentul lor se bazeaza pe administrarea de antibiotice. Pielonefritele cronice pot afecta un singur rinichi sau ambii. Ele sunt consecinta unor infectii urinare recidivante, provocate, in general, de anomaliile congenitale sau dobandite ale cailor excretorii, care favorizeaza sau stanjenesc scurgerea urinei. Daca pielonefrita nu afecteaza decat un singur rinichi, ea nu are consecinte asupra functiei renale. Daca ea este bilaterala, antreneaza treptat o insuficienta renala. Tratamentul vizeaza inainte de toate jugularea infectiei si ingrijirea, adesea chirurgicala, a anomaliei in cauza. Nefritele provocate de o atingere a tesutului interstitial pe cale sangvina. Ele survin atunci cand sangele vehiculeza pana la rinichi un agent infectios (septicemie), toxic (de exemplu, o molecula medicamentoasa) sau anti-genic; se vorbeste, in acest ultim caz, de nefropatie interstitiala imunoalergica. Aceste nefrite afecteaza intotdeauna ambii rinichi. Nefritele interstitiale acute sunt legate de absorbtia unor toxine sau sunt provocate de reactii alergice indeosebi ale anumitor medicamente. Cu o aparitie brusca, ele se traduc, in general, printr-o insuficienta renala acuta. In formele cele mai severe, trebuie sa se recurga la o epurare a sangelui prin hemodializa asteptand vindecarea, care survine de cele mai multe ori spontan, in cateva zile sau in cateva saptamani. Nefritele interstitiale cronice sunt provocate in principal de afectiuni metabolice (hipercalcemie sau hipokaliemie cronice, oxaloza) sau de acumularea in rinichi a unor substante toxice (analgezice, litiu, unele medicamente anticanceroase ca cisplatina etc.). Leziunile pe care le antreneaza sunt ireversibile si risca sa sfarsesaca printr-o insuficienta renala cronica ce necesita o epurare a sangelui prin hemodializa pe viata, chiar o grefa de rinichi.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera N

Nefroangioscleroza - enciclopedia universala

Nefroangioscleroza:  Scleroza a arterelor si arteriolelor renale provocata de o hipertensiune arteriala. Nefroangioscleroza este consecinta unei hipertensiuni arteriale prost echilibrate. Ea evolueaza pe termen lung spre o insuficienta renala, necesitand, in cazurile cele mai severe, o dializa.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera N

« 11 12 13

14

15 16 17 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct