´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera N - pagina 18

Negruzzi, Costache - enciclopedia universala

Negruzzi, Costache:  (n. 1808, Trifesti, Iasi - d. 20 august 1868, Trifesti, Iasi) - prozator. Scolit greceste, a invatat limba romana dupa Istoria pentru inceputul romanilor in Dachia de Petru Maior. A fost postelnic si mare vornic. Redactor la Propasirea (1844) . Membru fondator al Societatii Academice Romane (1867) . A debutat foarte devreme, cu traduceri adunate sub titlul: Zabavile mele in Basarabia in anii 1821, 1822, 1823 la satul Sarautii, din raiaua Hotinu. A scris proza cu suculente observatii realiste: Aprodul Purice, 1837; Alexandru Lapusneanu, 1840; Muza de la Burdujani, 1851; Pacatele tineretelor, 1857 s.a. A tradus din greaca, franceza sirusa. Colaborator la publicatiile lui Gh. Asachi si Ion Heliade Radulescu, a pledat pentru o limbaromana unitara.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera N

Neisseria gonorrhoeae - enciclopedia universala

Neisseria gonorrhoeae:  Diplococ, asociata in grupuri de doua ca boabele de cafea) Gram negativ, responsabil de gonoree. Neisseria gonorrhoeae este un germene patogen specific omului, transmisibil pe cale sexuala, nedezvol-tandu-se decat in atmosfera imbogatita in dioxid de carbon.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera N

Neisseria meningitidis - enciclopedia universala

Neisseria meningitidis:  Diplococ (bacterie de forma sferica (coc), asociata in grupuri de cate doua, ca boabele de cafea) Gram negativ, responsabil de meningita cerebrospinala si de meningococemii.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera N

Nemoianu, Virgil - enciclopedia universala

Nemoianu, Virgil:  (n. 12 martie 1940, Bucuresti) - istoric si teoretician literar. A absolvit Filologia (engleza) la Bucuresti. A debutat cuStructuralismul, 1968. Profesor de literaturaengleza si comparatism si director al Programului de Literatura Comparata la Catholic University of America, Washington D.C. Doctor al Universitatii din California. Intre 1979 si 1994 a fost director al Programului de literatura comparata la Catholic University of America, iar intre1989 si 1991, prorector-asociat al aceleiasi universitati. Este membru al Academiei Europene de Arte si Stiinte. A fost presedinte al Sectiei de Romantism Comparat si al Sectiei de Studii Europene a Asociatiei de Limbi Moderne din SUA. A mai predat si la Universitatile Londra, Cambridge, Berkeley (California) si Cincinnati. Lucrari: Calmul valorilor, 1971; Micro-harmony: the growth and uses of the idyllic model in literature - (Microarmonia: dezvoltarea si utilizarile modelului idilic in literatura) , 1984; The Taming of Romanticism: European literature and the age of Biedermeier (Imblanzirea romantismului: literatura europeana si epoca Biedermeier) , Premiul Harry Levin, 1984; A Theory of the Secondary: literature, progress and reaction (O teorie a secundarului: literatura, progres si reactie) , Premiul ARA, 1984; Arhipelag interior, memorialistica, Premiul Uniunii Scriitorilor, 1994; Traditie si libertate, 2001.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera N

« 15 16 17

18

19 20 21 »
«

»