´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera N - pagina 26

Neuroleptanalgezie - enciclopedia universala

Neuroleptanalgezie:  Metoda de anestezie care asociaza un analgezic (medicament ce actioneaza impotriva durerii) si un neuroleptic (medicament care are o actiune sedativa asupra sistemului nervos). Neuroleptanalgezia permite realizarea unui numar de interventii chirurgicale fara a recurge la o anestezie generala. Anestezia obtinuta, subconstienta, este denumita in stare de veghe: pacientul este treaz, dar calm si indiferent, insensibil la durere. Utilizarea de curara permite eventual obtinerea unei relaxari musculare.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera N

Neuroleptic - enciclopedia universala

Neuroleptic:  Medicament activ asupra psihismului, utilizat in mod deosebit in tratamentul psihozelor. Neurolepticele sunt prescrise in caz de psihoza (indeosebi schizofrenie si psihoza maniaco-depresiva), de depresiune cu agitatie, de confuzie mintala, de delir, de anxietate, de agitatie prin dereglare psihologica. Neurolepticele permit bolnavului sa duca o viata in cadrul societatii, in afara spitalelor psihiatrice. Alte indicatii sunt insomnia, tusea, varsaturile, sughiturile rebele, durerile intense, pregatirea pentru anestezie. Neurolepticele sunt contraindicate in caz de alergie la produsul activ. Este periculos sa fie asociate cu alcool. Acestea sunt de ordin neuropsihic (somnolenta, necoordonare a miscarilor, sindorm parkinso-nian), neurovegetativ (hipotensiune arteriala, uscaciune a gurii, constipatie, retentie de urina) sau hormonal (luare in greutate, impotenta, frigiditate, oprire a fluxului menstrual).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera N

Neuroliza - enciclopedia universala

Neuroliza:  Interventie chirurgicala constand in eliberarea unui nerv atunci cand acesta este comprimat de catre o aderenta patologica, de exemplu de catre un tesut fibros cicatriceal, cu scopul de a-i permite recuperarea functiilor sale.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera N

neurologie - enciclopedia universala

neurologie:  Specialitate medicala consacrata studiului si tratarii bolilor care afecteaza sistemul nervos central (creier, maduva spinarii) sau periferic (radacini si nervi).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera N

« 23 24 25

26

27 28 29 »
«

»