´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera N - pagina 27

Neuron - enciclopedia universala

Neuron:  Celula nervoasa. Sistemul nervos este format din neuroni, din celule neurogliale si din celulele lui Schwann; neuronii au functii nervoase, in timp ce celelalte doua tipuri de celule au rol de protectic si de nutritie. Un neuron este constituit dintr-un corp celular, in care se gaseste un nucleu, si din prelungiri, axonii pe de o parte, dendriticele de cealalta parte. Celulele excitabile ca neuronii se deosebesc de altele prin capacitatea de a crea un fenomen electric, potentialul de actiune, sau influxul nervos; in cateva miimi de secunda si pe o infima lungime de membrana, un aflux de sodiu (ion pozitiv) intra in celula, ceea ce depolarizeaza membrana. Acest potential de actiune se propaga spontan apoi in toata lungimea membranei. El permite transmisia unui mesaj, a unei informatii senzitive sau a unui ordin motor. Mesajele sosesc la un neuron dat prin dendritele sale. Acestea aduc mesajele Ia corpul celular (conductie centripeta). Corpul celular analizeaza mesajele producandu-le din nou si le trimite in lungul axonului (conductie centrifuga). Un neuron este astfel legat de alti neuroni sau de celulele musculare. Punctul de jonctiune intre axonul unui neuron si dendritele altui neuron se numeste sinapsa. La acest nivel, transmisia mesajului unui neuron spre altul face sa intervina diverse substante denumite neurotransmitatori.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera N

Neuropatie - enciclopedia universala

Neuropatie:  Afectiune a sistemului nervos. Termenul de neuropatie grupeaza toate afectiunile sistemului nervos periferic, format din nervi si din ganglioni.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera N

Neuropatie optica - enciclopedia universala

Neuropatie optica:  Afectiune care atinge nervul optic, responsabil de vedere. Numeroase, cauzele unei neuropatii optice pot fi vasculare (ateroscleroza, de exemplu), inflamatorii (uveo-meningita care asociaza o atingere oculara si o atingere meningeana etc.), legate de o intoxicatie medicamentoasa (medicamente antituberculoase, de exemplu), de alcoolism, de tabagism, de o intoxicatie cu produse industriale, de o boala de sistem (ca lupusul eritematos diseminat) sau neurologica (ca scleroza in placi), de diabet, de un traumatism. Subiectul sufera de o anomalie a campului vizual, denumita scotom, in care vederea scade intr-o mica regiune a campului vizual. El distinge din ce in ce mai prost culorile. Tratamentul este cel al cauzei.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera N

Neuroreceptor - enciclopedia universala

Neuroreceptor:  Receptor situat la suprafata unei celule (in principal nervoase, dar si musculare) si care intervine in functionarea sistemului nervos.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera N

« 24 25 26

27

28 29 30 »
«

»