´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera N - pagina 30

Nevralgi a lui Arnold - enciclopedia universala

Nevralgi a lui Arnold:  Leziune dureroasa a nervului mare al lui Arnold. O nevralgie a lui Arnold survine, in general, spontan, dar uneori ea este provocata de o presiune locala sau de anumite miscari ale capului. Atunci cand durerea este continua, trebuie cautata o cauza locala (leziune cervicala superioara sau leziune cervico-occipitala, de exemplu). Nevralgia lui Arnold se manifesta printr-o durere care, plecand din partea de sus a cefei, iradiaza pana in varful capului. Cu intensitate mare, asemanatoare junghiurilor sau arsurilor, aceasta durere poate fi intermitenta sau continua. Analgezicele si antiinflamatoarele sunt rareori eficace. O infiltratie locala de corticosteroizi sau de novocaina usureaza durerile pacientului in general, dar uneori doar temporar.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera N

Nevralgie - enciclopedia universala

Nevralgie:  Durere provocata de o iritatie sau de o leziune a unui nerv senzitiv. Durerea evolueaza, in general, prin crize destul de intense, dar intre crize poate persista un fond dureros. Nevralgiile se clasifica dupa localizarea lor. Nevralgia faciala provoaca o durere supraacuta in zona controlata de catre nervul trigemen. Ea afecteaza, in principal, obrazul, pleoapele superioare si, de cele mai multe ori, maxilarul superior. Ea se produce de o singura parte si este adesea provocata de o stimulare a unei zone particulare a fetei. Nevralgia intercostala intervine de ambele parti, dar urmeaza traiectul de inervatie cutanata care taie oblic coastele. Nevralgiile prin iritalia nervilor membrelor coboara in lungimea unei benzi stramte pana la extremitatea membrului: nevralgia cervicobrahiala in membrul superior, nevralgia crurala si sciatica in membrul inferior. Acesta depinde de fiecare caz, dar cuprinde adesea o imobilizare temporara (repaus la pat, purtatul unui corset sau al unui colier cervical), luarea de analgezice, de antiinflamatoare (pe cale injectabila sau orala, sau in infiltratii), sau, inca, sedinte de kineziterapie.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera N

Nevrita - enciclopedia universala

Nevrita:  Inflamatie a unuia sau mai multor nervi. Nevritele fac parte dintre neuropatiile periferice (afectiuni ale nervilor in general). Cauza inflamatiei poate fi alcoolismul, o infectie (lepra, diferite virusuri), o dereglare chimica (diabet) sau un traumatism. Semnele sunt motorii (slabire musculara sau o adevarata paralizie) si/sau senzitive (furnicaturi, dureri). Ele sunt amplasate in regiunea controlata de catre nervii afectati, ceea ce permite sa se distinga mai multe cazuri: mononevrita (atingerea unui nerv); multinevrita, care afecteaza mai multi nervi fie succesiv, fie simultan si in mod asimetric intre jumatatea dreapta si jumatatea stanga a corpului; polinevrita (atingerea mai multor nervi simultan si simetric); poli-radiculonevrita (atingerea radacinilor nervilor). Tratamentul este cel al cauzei.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera N

Nevron - enciclopedia universala

Nevron:  Tumora benigna formata din fibre nervoase mai mult sau mai putin anormale. Nevroamele cuprind doua tipuri de leziuni, de cauze diferite. Nevromul de amputatie se dezvolta atunci cand un nerv a fost sectionat si cand extremitatea sa este foarte indepartata de radacina sa, sau atunci cand sectionarea este consecutiva amputatiei unui membru. Nevromul plexiform este cauzat de o proliferare compacta de fibre nervoase. El este superficial si se traduce printr-o tumora palpabila sub piele dand degetului senzatia ca pipaie un ghemotoc de sfoara. Nevroamele constituie sursa a durerilor adesea intense. Tratamentul lor este dificil; ablatia chirurgicala este posibila in unele cazuri.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera N

« 27 28 29

30

31 32 33 »
«

»