´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera N - pagina 31

Nevroza - enciclopedia universala

Nevroza:  Tulburare mintala care nu atinge functiile esentiale ale personalitatii si de care subiectul este foarte constient. O nevroza se traduce in mod obisnuit printr-un sentiment de teama, prin constanta judecatii prin pasional si imaginar (fenomenul de compensatie), prin perturbatii ale vietii sexuale (frigiditate, impotenta) si sociale (lipsa de siguranta, agresivitate). Totusi spre deosebire de psihotic, nevrozatul nu pierde contactul cu realul si ramane relativ adaptat la mediul sau si la viata sociala. Anxioliticele pot aduce o ameliorare in momentele cele mai dificile, dar nu constituie in nici un caz un tratament de fond si nu trebuie urmat vreme indelungata. Doar psihoterapia permite, in general, vindecarea unei nevroze.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera N

Nevroza fobica - enciclopedia universala

Nevroza fobica:  Nevroza care asociaza o personalitate invecinata cu cea a istericului (subiect emotiv si sensibil, cu imaginatie vie), cu crizele de fobie. Aceasta nevroza este caracterizata prin crize de fobie, care deplaseaza angoasa provocata de un conflict interior pe o situatie exterioara precisa: teama de spatiile inchise (claustrofobie), de spatiile deschise (agorafobie), de privirea altuia etc. Pacientul lupta impotriva fobiei sale evitand situatia de care se teme sau cautand sa fie insotit de o persoana apropiata. In fata unui pericol real, el poate in schimb sa dovedeasca un mare curaj fizic. Acesta se bazeza pe psihanaliza sau pe o psihoterapie asociata, atunci cand nevroza impiedica subiectul sa aiba o viata sociala normala, luarea de anxiolitice.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera N

Nevroza obsesionala - enciclopedia universala

Nevroza obsesionala:  Nevroza caracterizata prin obsesii asociate cu trasaturi psihastenice (tensiune emotionala, oboseala). Nevroza obsesionala se instaleaza dupa 15-30 ani, la subiecti in majoritate de sex masculin, de caracter concomitent inhibat si perfectionist. Una sau mai multe obsesii agreseaza subiectul, care cauta sa le alunge prin mjloace "magice" (rituri, formule conjuratorii). Obsedatul, ale carui capacitati intelectuale sunt adesea superioare mediei, poate sa ramana socialmente bine adaptat; in cazurile cele mai grave, lupta permanenta pe care o da impotriva obsesiilor sale ii ocupa intreaga existenta, fara ca el sa inceteze de a fi constient de natura patologica a tulburarilor sale, ceea ce il conduce adesea la depresiune. Acesta consta in psihoterapia completata prin administrarea de anxiolitice si antidepresoare.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera N

NEW - enciclopedia universala

NEW:  (NEWs) - extensii de fisiere de tip WHATS, care contin noutatile unui produs.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera N

« 28 29 30

31

32 33 34 »
«

»