´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera N - pagina 33

Nicadori - enciclopedia universala

Nicadori:  Denumirea data celor trei legionari, Nicolae Constantinescu, Doru Belimace si Ion Caranica care l-au asasinat, la 29 decembrie 1933, pe peronul garii de la Sinaia pe prim-ministrul Romaniei, Ion Gheorghe Duca. Cuvantul nicador este un acronim format din primele litere din prenumele a doi faptasi si dintr-un nume de familie: Nicolae Constantinescu, Caranica Ion, Doru Belimace.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera N

Nicoara, Moise - enciclopedia universala

Nicoara, Moise:  (n. 1784, Gyula - d. 1861, Bucuresti) - intelectual cu studii academice, jurist, spirit complex, facand parte din filiatia spirituala a lui Ion Heliade Radulescu si Bogdan Petriceicu Hasdeu. A luptat pentru infiintarea unei episcopii romanesti in zona Aradului, strangand semnaturi (1815-1819) pentru a dovedi imparatului ca populatia romaneasca este majoritara. Deputat in Dieta de la Viena. Din 1869 liceul din Arad, care exista din 1707 ca unitate de invatamant, ii poarta numele. A lasat posteritatii manuscrise, poezii originale, studii filologice, un dictionar francez- roman. A tradus din operele lui Racine, Buffon, Volney, Bernardin de Saint Pierre si Chateaubriand. Este ctitorul Preparandiei din Arad (Institut de invatatori) . Intrat in gratiileimparatului Franz Iosif, Moise Nicoara l-a instruit in limba romana pe fiul acestuia - mostenitorul tronului - un adevarat privilegiu. Moise Nicoara a fost un luptator neinfricat pentru emanciparea national -religioasa a romanilor din Banat si Crisana.Referinta: Gheorghe Petrusan: in Romanii din Ungaria, 2ooo.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera N

Nicolescu, Basarab - enciclopedia universala

Nicolescu, Basarab:  (n.25 martie 1942, Bucuresti) matematician si eseist stabilit in Franta (1970) . Ca elev, a obtinut medalia de aur la Olimpiada Internationala de matematica de la Brasov. Cercetator la CNRS, Franta, specialitatea CercetariNucleare. A facut si cercetari transdisciplinare, ceea ce face din el un om de cultura si de litere cu totul interesant. Doctor in Stiinte Fizice la Paris. Presedinte fondator al Centrului International de Cercetare si Studii Transdisciplinare din Paris (CIRET, 1987) ; co-fondator, alaturi de Leon Berger, al Grupului de Reflexie asupra transdisciplinaritatii de le langa UNESCO, 1992. Fondator al colectiei Romanii din Paris, al Editurii Oxus, Paris. Intre 1986 si 1999 n-a avut cetatenie romana. Membru de onoare al Academiei Romane (2001) , decorat cu Ordinul romanesc Serviciu Fidel in rang de Mare Ofiter, 2002. Lucrari transdisciplinare: Nous, la particule et le monde, Medaille d'Argent de l'Academie Fran

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera N

Nicolescu, Vasile - enciclopedia universala

Nicolescu, Vasile:  (n. 1 noiembrie 1929, Podenii Vechi, jud. Prahova - d. 31 mai 1990, Bucuresti) - poet. Studii de Filosofiela Bucuresti, director al Editurii Univers, director in Consiliul Culturii si Educatiei Socialiste. A scris o lirica impresionista, cu motive muzicale si plastice: Liturghii negre, 1946; Enescu, suita lirica, 1958; Sectiuneade aur, l973; Salonul olandez, 1946. A tradus din Max Jacob, Apollinaire, Ezra Pound, Ted Hugues. A scris si eseuri: Starea lirica, 1975, si a scos albume de arta: Turner, 1977.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera N

« 30 31 32

33

34 35 36 »
«

»