´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera N - pagina 34

Nicotina - enciclopedia universala

Nicotina:  Substanta chimica naturala extrasa din frunzele de tutun. Nicotina este o otrava violenta. Efectele nedorite sunt numeroase: paloare, slabiciune, transpiratie brusca, palpitatii cardiace, tremuraturi, furnicaturi, greturi, varsaturi, dureri de cap, insomnie etc. Nicotina antreneaza o obisnuinta si o dependenta. Cu scopul de a ajuta o persoana motivata sa suprime tutunul, medicul poate prescrie un timbru, sau patch, pe baza de nicotina, care, treptat, da posibilitatea pacientului sa renunte la fumat.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera N

Nicotinamida - enciclopedia universala

Nicotinamida:  Substanta derivata de la acidul nico-tinic, asociata cu aceasta sub denumirea de vitamina PP.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera N

Nicovala - enciclopedia universala

Nicovala:  Unul dintre oscioarele urechii medii. Nicovala formeaza, impreuna cu ciocanelul si scarita, lantul celor trei oscioare ale urechii medii, care transmit vibratiile sonore ale timpanului spre urechea interna. Nicovala intra in vibratie sub actiunea ciocanelului si face si vibreze scarita.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera N

Niculescu, Alexandru - enciclopedia universala

Niculescu, Alexandru:  (n. 20 august 1928, Craiova) lingvist. A absolvit Filologia la Bucuresti, s-a specializat in romanistica la Berlin, Padova, Paris, Roma, Viena. Profesor la Universitatea Bucuresti. Plecat in Italia din 1980, in prezent Cavaler al Ordinului Steaua Solidaritatii, Italia, profesor emerit al Universitatii din Udine. Din 1992 presedinte al Asociatiei Italiene a Romanistilor. Lucrari: Outline History of the Romanian Language, 1981; Individualitatea limbii romane intre limbile romanice, 3 vol., 1976, 1978, 1999; La Sociolinguisique des langues romaniques , 1984. Se ocupa de dialectul din Friuli, zona din care provine emigratia italiana in Romania si, de asemenea, promoveaza in Italia valorile romanesti.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera N

« 31 32 33

34

35 36 37 »
«

»