´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera N - pagina 4

Narcotic - enciclopedia universala

Narcotic:  Substanta chimica, medicamentoasa sau nu, caracterizata prin efectele sale asupra sistemului nervos. Narcoticele provoaca o atipire, o relaxare a muschilor si o diminuare a sensibilitatii putand merge pana la anestezie. Printre narcoticele care sunt medicamente, se gasesc, in principal, analgezicele (impotriva durerii) centrale pe baza de morfina sau de derivati ai acesteia, unele hipnotice (care favorizeaza somnul) si unele anxiolitice (care linistesc anxietatea). Narcoticele, medicamentoase sau nu, sunt supuse legislatiei privind stupefiantele, deoarece ele sunt susceptibile sa antreneze o farmacodependenta (toxicomanie).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera N

Narodnicism - enciclopedia universala

Narodnicism:  Miscare social-politica a intelectualitatii in Rusia, din a doua jumatate a sec. XIX, care acorda intelectualitatii si mai ales taranimii rolul primordial la instaurarea socialismului in societatea rusa.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera N

Nas - enciclopedia universala

Nas:  Organ care formeaza o proeminenta pe treimea medie a inaltimii fetei, ce constituie partea initiala a cailor respiratorii. Nasul este compus din os si din cartilagii, care constituie scheletul lui. El contine partea anterioara a foselor nazale, care se deschid inspre inainte prin nari. Nasul este organ al respiratiei. Aerul inspirat intra prin fosele nazale, care il umidifica, il incalzesc si il purifica multumita mucusului si cililor care retin impuritatile. Nasul este, de asemenea, organ al simtului mirosului. Prin forma sa proeminenta, nasul constituie subiect al traumatismelor (inclusiv fracturi), sursa de dureri si deformatii, care se trateaza chirurgical. Septoplastiile corecteaza deviatiile septului nazal. Copiii, mai ales cei intre 2 si 4 ani, isi introduc in nas uneori corpuri straine. Orice corp strain introdus in fosele nazale trebuie scos, uneori sub anestezie generala, avand in vedere riscurile de inhalare si deci de obstructie bronsica.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera N

Nascut-mort - enciclopedia universala

Nascut-mort:  Se spune despre un copil viabil expulzat mort pe caile genitale materne. Un fat este considerat nascut-mort atunci cand moartea a survenit fie in timpul sarcinii, dupa 180 zile de gestatie, fie in timpul travaliului. Cauzele acestor decese sunt diverse: ele pot fi materne (hipertensiune arteriala, diabet, boala infectioasa, traumatism, hematom retroplacentar, hemoragie) sau ovulare (tumora placentara, termen depasit, nod al cordonului ombilical, transfuzie fetomatema, malformatie fetala grava).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera N

« 1 2 3

4

5 6 7 »
«

»