´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera N - pagina 42

Nod industrial - enciclopedia universala

Nod industrial:  unul sau cateva centre industriale situate in apropiere si care folosesc in comun prioritatile asezarii economico- geografice a teritoriului dat.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera N

Nodul - enciclopedia universala

Nodul:  Leziune cutanata sau mucoasa bine delimitata, de forma aproximativ sferica si palpabila.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera N

Nodul al tiroidei - enciclopedia universala

Nodul al tiroidei:  Tumefactie localizata a glandei tiroide. Prezenta unuia sau mai multor noduli ai tiroidei este foarte frecventa, mai ales la femei. Ei sunt benigni in majoritatea cazurilor. Un nodul al tiroidei nu antreneaza de cele mai multe ori nici un simptom; mai rar, el provoaca o jena cervicala sau semne de disfunctie a glandei tiroide (hipotiroidie sau hipertiroidie). Ecografia poate fi utila pentru a preciza natura solida, chistica sau mixta (semi-lichidiana) a nodulului. Ea permite mai ales sa se puna in evidenta alti mici noduli impalpabili. Scintigrafia, necesara intotdeauna, apreciaza fixarea iodului pe nodului sau pe nodulii palpati si aspectul restului parenchimului (tesut functional tiroidian). Un nodul care fixeaza mai putin bine iodul decat tesutul inconjurator se numeste rece; invers, un nodul care fixeaza mai bine iodul se numeste cald. Un nodul rece, solid sau mixt este de cele mai multe ori benign, insa in 10% dintre cazuri se dovedeste a fi malign. Examenul microscopic al nodulului dupa citopunctie permite diagnosticul. Ablatia chirurgicala nu se practica in mod sistematic pentru orice nodul rece si depinde de caracterul sau, malign sau nu. Un nodul cald antreneaza un risc de hipertiroidie (cresterea secretiei de hormoni tiroidieni, traducandu-se printr-o tahicardie, tremuraturi, o termofobie (senzatie permanenta de a fi prea cald) si o pierdere in greutate). Tratamentul este sistematic: ablatia nodulului, radioterapia metabolica (administrarea unei doze unice de iod 131). Supravegherea clinica sau ecografica a nodulului este regulata (anuala). Prognosticul nodulilor, tratati sau nu, este excelent.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera N

Nodul hemoroidal - enciclopedia universala

Nodul hemoroidal:  Mic nodul tare, de culoarea pielii, amplasat pe conturul anusului. Sechela a unei tromboze (formarea unui cheag) hemoroidale externe, acest nodul este nedureros, nu prezinta nici un risc si nu necesita nici un tratament.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera N

« 39 40 41

42

43 44 45 »
«

»