´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera N - pagina 43

Nodulul corzilor vocale - enciclopedia universala

Nodulul corzilor vocale:  Este o mica leziune rotunda, situata la marginea unei corzi vocale, care rezulta de cele mai multe ori dintr-un surmenaj al vocii. Tratamentul lui consta in repausul vocal, asociat cu o reeducare ortofonica a vocii. In caz de recidiva, trebuie avuta in vedere fie ablatia chirurgicala, fie cea cu laser.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera N

Noi - romanii din Ungaria - enciclopedia universala

Noi - romanii din Ungaria:  (din 1991) - saptamanal, Gyula. Publicatie de tip magazin a minoritatii romanesti din Ungaria. Director: TiberiuHerdea.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera N

Noica, Constantin - enciclopedia universala

Noica, Constantin:  (n. 12 iulie 1908, Vitanesti-Grosu, jud. Teleorman - d. 24 iulie 1987, Sibiu) - filosof si eseist. A absolvit Filosofia la Bucuresti. A facut inchisoare dupa razboi (1945-1961) .Liber profesionist. A scris eseuri filosofice despre literatura: Mathesis sau bucuriile simple, 1934; Viata si filosofia lui Rene Descartes, 1937; Jurnal filosofic, 1944; Rostirea romaneasca, 1969; Eminescu sau ganduri despre omul deplin al culturii romanesti, 1973; Spiritul romanesc in cumpatul vremii, Sase maladii ale spiritului contemporan, 1978; Sentimentul romanesc al fiintei, Premiul Uniunii Scriitorilor, 1978; Scrisori despre logica lui Hermes, 1986. Postume: Jurnal de idei, 1991; Cuvint impreuna despre rostirea romaneasca, 1996; Manuscrisele de la Cimpulung, 1997; Echilibrul spiritual. Studii si eseuri (1929-1947) , 1990. A format o scoala de filosofie, de la care se reclama Gabriel Liiceanu, Andrei Plesus.a. A tradus din greaca si germana. Membru postmortem al Academiei (1990) .

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera N

Noma - enciclopedia universala

Noma:  Ulceratie a tesuturilor gurii. Sinonim: stomutita gangrenoasa. Noma afecteaza mai ales copiii care sufera de denutritie in mediul tropical; ea mai poate surveni ca urmare a unei boli infectioase (rujeola, scarlatina, febra tifoida). Ulceratiile sunt situate de cele mai mutle ori pe buza sau pe obraz; ele tind in continuare sa se intinda la tesuturile invecinate si sa le distruga. Tratamentul nomei consta in administrarea de antibiotice cu spectru larg de actiune si intr-o renutritie intensiva.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera N

« 40 41 42

43

44 45 46 »
«

»