´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera N - pagina 48

Noua politica economica - enciclopedia universala

Noua politica economica:  Politica economica a Uniunii Sovietice, intre 1921 si 1928. Reprezentand o retragere temporara din politica esuata a comunismului de razboi de centralizare extrema si socialism doctrinar, noile masuri includeau intoarcerea agriculturii, a comertului cu amanuntul si a industriei usoare sub proprietatea privata (desi statul detinea controlul asupra industriei grele, a sistemului bancar, a transportului si a comertului extern) si reintroducerea banilor in economie. Noua politica permitea economiei sa-si revina dupa anii de razboi, dar in 1928 deficitul de grane l-a determinat pe Iosif Stalin sa inceapa desfiintarea proprietatii private asupra pamantului si colectivizarea agriculturii sub controlul statului, incheind astfel Noua politica economica.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera N

Noua revista romana - enciclopedia universala

Noua revista romana:  (1900-1902; 1908- 1916) - saptamanal, apoi bilunar, Bucuresti. Revista enciclopedica aparuta sub conducerea lui C. Radulescu-Motru. Si-a propus sa ofere o judecata impartiala asupra culturii romane din secolul al XX-lea.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera N

Noul Testament - enciclopedia universala

Noul Testament:  A doua parte a Bibliei, cuprinzand evangheliile si alte scrieri religioase posterioare nasterii lui Hristos.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera N

Noul Testament de la Balgrad - enciclopedia universala

Noul Testament de la Balgrad:  (1648, Alba Iulia) - traducere romaneasca a Noului Testament, aparuta ca o piesa de rezistenta a ortodoxiei transilvanene, in speta a romanilor, in confruntarea cu dorinta principelui Gheorghe Rakoczi de a impune calvinismul intregii populatii din Transilvania. Mitropolitul Simion Stefan a scris Predoslovia lucrarii, subliniind latinitatea poporului roman. Textul traducerii a fost una dintre sursele Bibliei de la Bucuresti, 1688.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera N

« 45 46 47

48

49 50 51 »
«

»