´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera N - pagina 52

NU - enciclopedia universala

NU:  (Norton Utilities) - utilitare Norton; este un utilitar care permite exploatarea sau modificarea continutului mediilor magnetice. Prin meniurile pe care le poseda, se face foarte usor de utilizat.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera N

Nuclee de condensare - enciclopedia universala

Nuclee de condensare:  particule microscopice solide si lichide, mai rar gazoase, cu proprietati hidroscopice, aflate in suspensie in aerul atmosferic. Ele favorizeaza mult aparitia si formarea nucleelor primare de condensare.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera N

Nucleoliza - enciclopedia universala

Nucleoliza:  Distrugere terapeutica sau patologica a nucleus pulposus (partea centrala, semilichida, a unui disc intervertebral). Nucleoliza terapeutica, sau chimionucleoliza, este practicata pentru atenuarea durerilor provocate de o hernie discala (proeminare a nucleus pulposus in exteriorul coloanei vertebrale, care comprima o radacina nervoasa sau maduva spinarii). Ea consta in injectarea in discul intervertebral a unei enzime vegetale, papaina, care distruge nucleus pulposus fara a leza structurile invecinate. Chimionucleoliza necesita o spitalizare de 3 sau 4 zile. Papaina este injectata in spatiul intervertebral, pana la nivelul herniei discale. Interventia dureaza aproximativ 20 minute; pacientul se afla sub anestezie usoara (analgezice si neuroleptice), deoarece el trebuie sa fie capabil sa se mentina culcat pe o parte. Nucleoliza spontana este caracteristica discopatiilor degenerative (afectiuni degenerative ale discurilor inter-vertebrale). Injectarea de inhibitor de enzime, aprotinina, in discul intervertebral, asociata purtatului unui corset timp de 4-6 saptamani, permite oprirea acestui proces.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera N

Nucleu - enciclopedia universala

Nucleu:  Parte centrala a celulei, de forma variabila dar mai ales sferica si de dimensiuni proportionale cu citoplasma care il inconjoara, care comanda toate activitatile celulei, inclusiv diviziunea sa.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera N

« 49 50 51

52

53 54 55 »
«

»