´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera N - pagina 8

NAU - enciclopedia universala

NAU:  (Network Addressable Units) - unitati de retea adresabile; orice proces de aplicatie care utilizeaza o retea trebuie sa se conecteze la o NAU, dupa care aceasta poate adresa alte unitati sau poate fi adresata de acestea. Orice nod al unei retele

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera N

Naum, Gellu - enciclopedia universala

Naum, Gellu:  (n. 1 august 1915, Bucuresti - d. 29 septembrie 2001, Bucuresti) poet. Fiul poetului Anton Naum. A studiat Filosofia la Bucuresti si Paris. Prieten cu Victor Brauner. Antifascist, nonconformist. Ca poet a fost influentat de suprarealism: Documentul incendiar, 1936; Libertatea de a dormi pe o tampla, 1937; Medium, 1945, iar spre maturitate expresia poetica a devenit mai academica: Soarele calm, 1961; A doua carte a lui Apolodor, 1964, Premiul Uniunii Scriitorilor; Descrierea turnului, 1975; Intrebatorul, 1996. A tradus din Diderot, Stendhal, Prevert, Kafka, Hugo, Rene Char. Laureat al Premiului National pentru Literatura, 1995.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera N

Navigatie auto - enciclopedia universala

Navigatie auto:  Denumire laconica pentru sistemul de navigatie, care este un ghid electronic de orientare rapida in trafic, bazat pe recunoasterea pozitiei globale, prin satelit, a autovehiculului.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera N

Nazalizare - enciclopedia universala

Nazalizare:  Modificare a vocii prin obtinerea unei rezonante exagerate in producerea sunetelor. Se disting doua feluri de nazalizare: rinolalia inchisa si rinolalia deschisa. Rinolalia inchisa este provocata de suprimarea permeabilitatii nazale. Ea se observa atunci cand fosele nazale sunt astupate. Aceasta obstructie este consecutiva unei inflamatii sau unei tumori. Rinolalia deschisa este provocata de exagerarea permeabilitatii nazale. Ea se observa, in principal, in cursul paraliziilor valului palatin, consecutive unor afectiuni neurologice (accident vascular cerebral), unor traumatisme (perforarea boitei sau valului palatin) sau unor tumori ale capului sau gatului.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera N

« 5 6 7

8

9 10 11 »
«

»