´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera O - pagina 17

Oligoelement - enciclopedia universala

Oligoelement:  Substanta chimica de structura simpla (ioni metalici), prezenta in organism in cantitate foarte mica. Oligoelementele intervin in reactiile chimice ale organismului si joaca un rol indispensabil, chiar daca ele nu reprezinta mai mult de 1 % din masa corpului omenesc. Ele trebuie sa fie aduse prin alimentatie, deoarece organismul nu le poate sintetiza. Este vorba de arsen, crom, cobalt, cupru, fier, fluor, iod, mangan, molibden, nichel, seleniu, siliciu, zinc etc. Necesitatile organismului in oligo-elemente sunt variabile, la fel ca si sursele lor alimente. O carenta poate fi responsabila de diverse afectiuni care variaza dupa oligoelementul in cauza: anemie in cazul carentei in fier, insuficienta a glandei tiroide in caz de carenta in iod, tulburari neurologice in caz de carenta in zinc etc. Actualmente se cunosc insuficient riscurile unei eventuale toxicitati cauzate de un aport excesiv in oligoelemente.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera O

Oligomenoree - enciclopedia universala

Oligomenoree:  Diminuare a volumului si duratei fluxului menstrual. Cauzele cele mai frecvente ale oligomenoreei sunt contraceptia orala, premenopauza si hiperprolactinemia (cresterea nivelului de prolactina in sange). Oligomenoreele care nu au o cauza patologica nu necesita tratament.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera O

Oligospermie - enciclopedia universala

Oligospermie:  Insuficienta a numarului de spermatozoizi in sperma (mai putin de 20 milioane de spermatozoizi pe mililitru), care poate sa se afle la originea unei sterilitati. O oligospemie poate avea origini foarte diverse: vari-cocelul testicular (dilatatia venelor cordonului spermatic); atrofia testiculara consecutiva oreionului, o localizare anormala a unui testicul, un deficit hormonal, o infectie cronica a prostatei si veziculelor seminale; o boala generala ca o gripa; chimioterapia sau radioterapia. Tratamentul oligospermiei depinde de cauza sa.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera O

Oligoterapie - enciclopedia universala

Oligoterapie:  Metoda terapeutica ce consta in administrarea de oligoelemente pe cale sublinguala sau intramusculara, in completarea celor furnizate prin alimentatie.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera O

« 14 15 16

17

18 19 20 »
«

»