´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera O - pagina 21

Omoplat - enciclopedia universala

Omoplat:  Os plat, mare, subtire, care intra in constitutia scheletului partii posterioare si superioare a toracelui si al articulatiei umarului. Fracturile de omoplat, rare, sunt tratate prin imobilizarea bratului cu ajutorul unei esarfe timp de trei saptamani. Doar fracturile cavitatii glenoide trebuie sa fie operate pentru a restabili o suprafata articulara satisfacatoare.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera O

Oncocercoza - enciclopedia universala

Oncocercoza:  Boala parazitara provocata de infestarea pielii si ochilor cu un vierme nematod, Onchocerca volvulus. Oncocercoza este raspandita mai ales in numerose tari din Africa intertropicala. Boala constituie una dintre principalele cauze de orbire in Africa neagra. Mai exista cateva focare in America Centrala, in nordul Americii de Sud si in Yemen. Oncocercoza se transmite prin intepatura unei simulii, mica insecta care traieste in preajma cursurilor de apa. Un bolnav atins de oncocercoza prezinta diferite tipuri de leziune: leziuni cutanate care sunt pruriginoase si provoaca o ingrosare a pielii; leziuni subcutanate (noduli), nedureroase, amplasate pe pielea toracelui, soldurilor si umerilor; leziuni oculare (atingerea corneei si retinei), care suscita o scadere a acuitatii vizuale, apoi o pierdere totala a vederii, cauzate de penetrarea, sederea si moartea microfilariilor in ochi. Cecitatea nu apare totusi decat dupa 10-15 ani de Ia infestare. Filariile adulte pot trai mai multi ani in micii noduli situati sub piele. Acesti noduli trebuie sa fie indepartati pe cale chirurgicala.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera O

Oncogena - enciclopedia universala

Oncogena:  Gena localizata intr-un virus sau intr-o celula a organismului, care favorizeaza transformarea unei celule normale in celula canceroasa.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera O

Oncogena celulara - enciclopedia universala

Oncogena celulara:  Gena a carei alterare sau hiperexprimare favorizeaza transformarea unei celule normale in celula canceroasa. Oncogenele celulare sunt gene normale ale celulelor care comanda sinteza proteinelor participante la proliferarea celulelor si la diferentierea lor (specializarea progresiva). Aceste proteine sunt responsabile de cresterea tesuturilor la embrion si la copil, dar si de reinnoirea lor in cursul vietii si de repararea lor in caz de lezare. Totusi, sub influenta mai multor factori zisi mutageni (ultraviolete, amiant, unele virusuri), o oncogena poate fi alterata sau supraexprimata, aceasta mutatie genetica putand fi apoi transmisa celu-lelor-fiice in cursul diviziunii celulare. Totusi, un cancer nu apare decat daca mai multe oncogene sunt alterate sau daca exista alti factori care il favorizeaza, de exemplu deletia unei antioncogene (gena care asigura integritatea celulei). Interesul practic legat de descoperirea oncogenelor este inca foarte limitat. La ora actuala se stie cum sa se detecteze uneori o oncogena in prelevate provenind de la un bolnav, dar numai in scopuri prognostice. Cercetarile viitoarelor decenii se vor face in privinta mijlocului de a inhiba oncogenele sau produsul lor.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera O

« 18 19 20

21

22 23 24 »
«

»