´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera O - pagina 23

Onicoliza - enciclopedia universala

Onicoliza:  Dezlipire a unei sau mai multor unghii pe o portiune mai mult sau mai putin intinsa. Onicoliza este de cele mai multe ori consecutiva unor traumatisme (munca manuala, ingrijire prea frecventa a unghiilor prin manechiura, contacte repetate cu produse chimice sau cosmetice), unei boli dermatologice (psoriazis, eczema de contact) sau generale (lupus, anemie, boala endocrina cancer), luarea unor medicamente (tetracicline, imunosupresoare). Tratamentul vizeaza, pe de o parte, Bngrijirea cauzei onicolizei, pe de alta parte, decuparea zonei dezlipite cu scopul de a trata suprainfectiile.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera O

Onicomicoza - enciclopedia universala

Onicomicoza:  Orice infectie a unei unghii provocata de o ciuperca microscopica (dermatofit, levura sau mucegai). Manifestarile onicomicozelor sunt foarte variate: dezlipirea unghiei de patul ei (onicoliza), mici pete albe de partea superficiala a lamei unghiale, ingrosarea in forma de sul a marginii cutanate care inconjoara unghia (perioni-chie). Tratamentul depinde de ciuperca in cauza. Cand este vorba de un dermatofit, tratamentul consta in ablatia unghiei prin slefuire, decapaj chimic cu ajutorul pansamentelor imbibate in substante keratolitice care inmoaie unghia (uree, acid salicilic). Atunci cand este vorba de o levura, tratamentul asociaza bai alcaline, o dezinfectie locala, aplicatii locale si luarea de antifungice pe cale orala. In caz de afectare a unghiei de catre un mucegai, lacurile pe baza de antifungice sunt, in general, foarte eficace.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera O

Onlay dentar - enciclopedia universala

Onlay dentar:  Bloc care se incrusteaza exact intr-o cavitate dentara (zona cariata, de exemplu) curatata si fasonata in prealabil, acoperind, in plus, o parte a dintelui cu scopul de a-i reda forma sa anatomica.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera O

OO - enciclopedia universala

OO:  (Object-Oriented) - adjectiv aplicat oricarui sistem sau limbaj care suporta utilizarea obiectelor. OO graphics - grafica orientata obiect. Numita si grafica structurata. Grafica bazata pe utilizarea "elementelor de constructie"

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera O

« 20 21 22

23

24 25 26 »
«

»