´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera O - pagina 25

Opait, Arcadie - enciclopedia universala

Opait, Arcadie:  (n. 1948, ) poet. Greco- catolic. Presedintele Uniunii Societatilor culturale ale romanilor din Bucovina de Nord si Tinutul Hertei (din 1992) , seful Societatii culturale Mihai Eminescu (din 1994) , Cernauti. Versuri: Ora de pranz a vulcanului Etna, 1997, debut; Roma fara mine, 1998; Vaduva neagra, 1999; Fecioara nenuntita viata. Ocnasii lumii vechi, antologia poetilor dinBucovina (1775-2002) , 2002; Salonul de reanimare, 2004.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera O

Operatia lui Whipple - enciclopedia universala

Operatia lui Whipple:  Ablatie chirurgicala a duodenului si a capului de pancreas. Este vorba de o interventie majora, care necesita o spitalizare lunga, practicata in caz de cancer al pancreasului sau pentru a trata unele pancreatite cronice. In afara ablatiei capului de pancreas si a duodenului, care nu sunt separabile si trebuie sa fie indepartate impreuna, operatia comporta racordarea stomacului la intestinul subtire, precum si o anastomoza a canalului coledoc la intestinul subtire, partea ramasa a pancreasului fiind deschisa fie spre stomac, fie spre intestinul subtire, astfel incat scurgerea bilei si sucului pancreatic sa se faca in tubul digestiv. Prognosticul este functie de extinderea tumorii sau de gravitatea pancreatitei.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera O

Opiaceu - enciclopedia universala

Opiaceu:  Substanta chimica derivata de la opiu si utilizata in terapeutica. Opiaceele sunt obtinute prin sinteza; formula lor chimica este apropiata de cea a constituentilor opiului. Opiaceele au diverse indicatii. Ele pot fi utilizate ca anesteziante, antitusive, antidiareice, antidoturi in caz de intoxicatie cu heroina. Dar opiaceele sunt, inainte de toate, analgezice care actioneaza direct asupra sistemului nervos central. Printre ele, se disting analgezicele minore si analgezicele majore. Opiaceele sunt contraindicate in caz de insuficienta respiratorie sau de convulsii. Ele nu trebuie sa fie prescrise copiilor de varsta mica si nu trebuie sa fie asociate cu inhibitorii de monoaminoxidaza (INAO.), cu alcoolul sau cu medicamentele depresoare ale sistemului nervos central. Opiaceele sunt administrate pe calc orala, sub forma de supozitoare, sub forma injectabila. Varsaturile, constipatiilc, vertijele sunt frecvente. Un efect calmant excesiv sau, din contra, o excitatie, o depresiune respiratorie, o farmacodependenta sunt mult mai rare.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera O

OPT - enciclopedia universala

OPT:  (OPTions) - extensii ale unor fisiere care contin optiuni ale unui produs.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera O

« 22 23 24

25

26 27 28 »
«

»