Enciclopedia universala

articole cu litera O - pagina 29

Orb - enciclopedia universala

Orb:  Persoana lipsita de vaz si, mai precis, persoana impiedicata de o scadere a acuitatii vizuale (in general mai mica de 1/10) sa-si continue munca obisnuita (definitie data de Asociatia Internationala de Profilaxie a Cecitatii, New Delhi, 1969).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera O

ORB - enciclopedia universala

ORB:  (Object Request Broker) - produs care joaca rolul unei interfete inteligente si care asigura comunicarea intre obiecte, permitand prelucrarea distribuita in cadrul arhitecturii client/server. Este o etapa de dezvoltare a arhitecturii client/server, dupa cea a sistemelor relationale.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera O

Orbita - enciclopedia universala

Orbita:  Cavitate osoasa a fetei in care se gasesc globul ocular, nervul optic, vasele sangvine oftalmice, muschii si nervii oculomotori.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera O

Orbita Pamantului - enciclopedia universala

Orbita Pamantului:  are o lungime de aproximativ 920 x 10 la 6 km si o excentricitate redusa de 0,01. Diametrul maxim al elipsei se numeste axa mare, iar diametrul minim , perpendicular pe axa mare , reprezinta axa mica. Din cauza acestei elipticitati, distanta dintre planeta si Soare variaza cu 2,4mil km in plus sau in minus fata de valoarea medie de cca 150000000 km. Distanta minima este in jurul datei de 1 - 3 ianuarie, imediat dupa solstitiul de iarna, cand Pamantul se afla la periheliu (punctul cel mai apropiat de soare) la o distanta de aproximativ 147,098,074 km sau 0.98 UA . Distanta maxima fata de Soare este de aproximativ 152,097,701 km sau 1.02 UA si este atinsa intre 1 - 3 iulie, imediat dupa solstitiul de vara cand Terra se afla la afeliu. Aceste variatii ale distantei pe orbita provoaca modificari ale cantitatii de energie solara primita de la Pamant, dar ele nu sunt cauza propriu-zisa a succesiunii anotimpurilor. Sezonalitatea climatica a Terrei este generata de inclinarea axei polilor fata de planul orbital. Din cauza miscarii de rotatie, a formei sferice si a inclinarii axei sale, Pamantul, in deplasarea sa in jurul Soarelui, expune parti inegale astrului. Aceste pozitii diferentiate individualizeaza anotimpurile, variabilitatea in raport de latitudine si de anotimp, a zilelor si a noptilor, variatiile ciclice ale elementelor orbitale (solstitiu, echinoctiu, periheliu si afeliu), ce conduc la modificari climatice pe perioade lungi de timp.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera O

« 26 27 28

29

30 31 32 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct