Enciclopedia universala

articole cu litera O - pagina 3

Obelisc - enciclopedia universala

Obelisc:  Monument comemorativ de origine egipteana, de forma unui stalp inalt si ascutit la varf, alcatuit de obicei dintr-un singur bloc de piatra si acoperit cu inscriptii.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera O

OBERON - enciclopedia universala

OBERON:  Limbaj de programare dezvoltat de profesorul Niklaus Wirth, creatorul limbajelor de programare Pascal si Modula-2. Oberon este in acelasi timp un sistem de operare si un limbaj de programare. Prezinta o unealta ce se poate folosi pentru dezvoltarea performantelor sistemului de operare. Fiecare functie definita este pusa la dispozitia intregului sistem ca si cum ar fi facut mereu parte din Oberon. La fel, poate fi capabil de multitasking, dar nu si de multireading.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera O

OBERON-2 - enciclopedia universala

OBERON-2:  Limbaj de programare realizat de o echipa din Zurich in mai 1992. Oberon-2 are doar 34 de cuvinte rezervate si 30 de identificatori predefiniti. Singura unitate de compilare in Oberon-2 se cheama modul. Ca unele constructii elementare, are o procedura care poate fi de doua feluri: proceduri propriu-zise si proceduri de tip functie. Cu toate ca este proiectat pentru a permite proiectarea orientata pe obiecte, terminologia specifica a fost evitata, astfel ca nu apar termeni ca: mostenire, clasa, obiecte etc.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera O

Obezitate - enciclopedia universala

Obezitate:  Exces de greutate prin cresterea masei tesutului adipos. Masa adipoasa reprezinta in mod normal intre 10 si 15% din greutatea totala a barbatului, intre 10 si 25% din cea a femeii. Se vorbeste de obezitate atunci cand ea atinge nivelul de mai mult de 15-20% din greutatea totala a barbatului si mai mult de 25-30% din cea a femeii. Indicele de masa corporala (I . M , C.) exprima corpolenta: acesta este raportul dintre greutate (in kilograme) si patratul inaltimii (in metri patrati). INC Ideal se situeaza intre 10 si 25 kilograme pe metrul patrat (intre 20 si 27 dupa 50 ani). Se vorbeste de obezitate atuni cand acest indice este mai mare de 30. Metoda cea mai cunsocuta pentru calcularea greutatii ideale este formula lui Lorentz: greutatea ideala (in kilograme) = inaltimea (in centimetri) - 100 (sau (inaltimea -150/x), valoarea pentru x fiind 4 pentru barbat si 2 pentru femeie. Totusi, aceste notiuni privind greutatea ideala trebuie nuantate prin prisma criteriilor personale (inaltimea subiectului, greutatea scheletului sau), familiale, culturale, etnice etc. , care trebuie sa fie luate in calcul de medic de la pacient la pacient, precum si in functie de circumstantele si de starea fiziologica (crestere, sarcina etc.) care insotesc aparitia obezitatii. Obezitatea este provocata de un aport energetic superior cheltuielilor organismului. Totusi, acest exces de aport alimentar nu este adesea singura explicatie, iar factorii genetici, metabolici sau legati de mediu trebuie, de asemenea, luati in consideratie. Obezitatile androide sau abdominale, in care grasimea predomina pe partea de sus a corpului si pe abdomen, sunt tipice pentru obezitatea masculina. Obezitatile ginoide sau femurale, in care grasimea predomina pe partea de jos a corpului (fese, coapse), sunt caracteristice obezitatii feminine. Obezitatea este un factor de risc in diferite afectiuni: insuficienta coronariana si cardiaca, hipertensiunea arteriala, diabetul, guta, hiper-lipidemiile (nivel excesiv al lipidelor in sange), litiaza biliara, insuficienta respiratorie, bolile reumatologice etc. Schematic vorbind, obezitatile androide prezinta mai curand complicatii de tip metabolic (diabet, hipertensiune), pe cand obezitatile ginoide prezinta mai curand complicatii reumatologice (probleme articulare). Tratamentul obezitatii consta in reducerea excesului de greutate printr-un regim; atunci cand obezitatea este provocata de o boala, aceasta trebuie sa fie tratata. Regimul prescris (cu participarea eventuala a unui dietetician) va fi de cele mai multe ori hipocaloric, dar cu un aport proteinic (carne, peste, oua, produse lactate) suficient pentru a evita o topire a maselor slabe (muschi, indeosebi); el va propune o suprimare a produselor si bauturilor zaharate, o reducere a aporturilor in alte glucide (cereale, feculente, fructe) si in lipide (corpi grasi, alimente mai grase), precum si o suprimare sau o diminuare foarte insemnata a bauturilor alcoolice. Repartizat in trei sau in patru prize zilnice, regimul trebuie sa fie cat mai echilibrat posibil si sa cuprinda alimente din toate grupele. Greutatea de atins si durata tratamentului fac obiectul unui contract prealabil intre pacient si practician, revizuibil in cursul tratamentului. O data obtinuta aceasta greutate corporala, regimul initial este treptat largit pana la revenirea la o alimentatie normala, cu mentinerea unei greutati stabilizate. Regimurile fanteziste, care pot atrena o pierdere spectaculoasa de greutate, fac intotdeauna sa se topeasca masa slaba si sunt deci sortite esecului. Alternanata fazelor de slabire urmate de faze de reluari in greutate pare mai periculoasa pentru sanatate decat absenta unui regim.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera O

« 1 2

3

4 5 6 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct