´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera O - pagina 30

Orca - enciclopedia universala

Orca:  nu este un peste, ci un mamifer, inrudit cu balena si cu delfinul. Este, de altfel, cel mai rapid mamifer marin (viteza sa poate atinge aproape 60 km/h). Orca ajunge pana la 10 metri in lungime. Ea traieste in general in grupuri familiale, cateodata in comunitati ce reunesc mai multe familii. Este un pradator feroce, care isi merita cu prisosinta numele care i se da adesea, acela de balena ucigasa. Ea vaneaza tot felul de prazi: pesti, foci, morse, calmari, pinguini. Le inghite cu totul, fara sa mestece! Orca ataca pana si delfini si balene tinere. Nu rareori se poate vedea cate o orca etalandu-si cele 10 tone de muschi si grasime pe o banchiza in incercarea de a-i prinde pe ocupantii acesteia (foci, pinguini). La nastere, puiul de orca are deja 200 kg si poate atinge lungimea de 2,5 metri. Acest unic pui este alaptat de mama lui si ramane alaturi de ea mai multi ani. Orcile comunica intre ele prin sunete foarte ascutite (ultrasunete), care compun un fel de cantec.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera O

Ordalie - enciclopedia universala

Ordalie:  Proba judiciara in Evul Mediu, constand in supunerea partilor in litigiu la diferite incercari (proba focului, a apei clocotite, a fierului incins) sau la duelul judiciar, considerata ca judecata divina.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera O

Ordin - enciclopedia universala

Ordin:  1. Comunitate medievala de cavaleri-calugari, formata sub egida bisericii catolice si a papalitatii, care participa la razboaie, in perioada cruciadelor (ex. ordinul templierilor). 2.Complex de caracteristici arhitectonice definind un tip de constructie mai ales din antichitatea greaca si romana (ex. ordinul doric).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera O

Ordonata - enciclopedia universala

Ordonata:  (Ordinatus = in ordine), al doilea numar (coordonata) a unui punct M raportat la un reper cartezian. Notiunea a fost introdusa de Fermat.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera O

« 27 28 29

30

31 32 33 »
«

»