´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera O - pagina 31

Oreion - enciclopedia universala

Oreion:  Boala infectioasa virala acuta, extrem de contagioasa, provocata de un paramixovirus, se manifesta, in principal, printr-o parotidita (inflamatia glandelor paro-tide, principalele glande salivare). Oreionul, numit si parotidita epidemica, se transmite pe cale aeriana (inhalarea picaturilor de saliva emise de un bolnav). El se intalneste mai ales iarna, adesea in epidemii, in particular in unele colectivitati (scoli). Cel mai frecvent sunt afectati copiii. Virusul prezinta o tendinta naturala sa se fixeze pe glande si nervi. Incubatia dureaza intre 17 si 21 zile; ea este urmata de o febra moderata si de dureri de urechi timp de una-doua zile. Bolnavul este contagios cu o saptamana inaintea aparitiei simptomelor si aproximativ 8 zile dupa aparitia lor. Inflamatia glandelor parotide apare mai intai pe o parte, apoi in ambele parti si se manifesta printr-o tumefactie care acopera santurile din spatele maxilarului. Ea provoaca o durere la masticatie si atunci cand se apasa parotidele. Uneori se asociaza o angina si o atingere a ganglionilor invecinati. Durerile de cap sunt frecvente. Evolutia este de cele mai multe ori benigna, iar boala regreseaza de la sine in vreo zece zile. Oreionul ia in unele cazuri o forma neuromeningeana (meningita, encefalita, atingere a nervului auditiv); o pancreatita (inflamatie a pancreasului) si o orhita (inflamatie a testiculelor) sunt, de asemenea, posibile si susceptibile sa apara fara inflamatia parotidelor. Tratamentul, simptomatic, consta in administrarea de medicamente care combat febra si, in caz de dureri mari, in administrarea antiinflamatoarelor. Odihna la pat este de rigoare in caz de atingere testiculara, precum si imobilizarea burselor cu un suspensor. E ste preconizata evictia scolara timp de cincisprezece zile din cauza riscului contagios. Dupa ce a avut oreion, subiectul este imunizat definitiv. Exista un vaccin eficace, propus adolescentilor si adultilor tineri care nu au facut oreion, precum si copiilor trecuti de varsta de 1 an. Vaccinul destinat copiilor mici este asociat cu cel al rubeolei si rujeolei (vaccinul ROR.).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera O

Orf - enciclopedia universala

Orf:  Boala virala benigna. Orful este provocat de un virus; omul se contamineaza in contactul cu oile (lana, muls). Boala se traduce printr-un mic nodul inflamator rosu pe spatele mainii sau pe degete. Tratamentul, facultativ cu exceptia cazurilor de suprainfectie, consta in utilizarea antisepticelor locale si a antibioterapie! generale.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera O

Organizarea spatiului - enciclopedia universala

Organizarea spatiului:  proces prin care componentele naturale si social-economice sunt localizate in spatiu si intra in relatie unele cu altele.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera O

Organizatia Evreilor Originari din Romania (HOR) - enciclopedia universala

Organizatia Evreilor Originari din Romania (HOR):  Organizatie non-profit. Conducerea ei este asigurata de un comitet central, un comitet executiv, presedinte si vicepresedinti pe ramuri de activitate (culturala, financiara, organizatorica etc.) . Are in compunere 4 regionale (Ierusalim, Haifa, Nazareth-Illit si Beersheva) , care acopera intreg teritoriul Israelului, dar numai regionalele Haifa si Nazareth-Illit recunosc autoritatea centrala. Organizatia cultiva scrierile literare in limba romana, pastreaza contactul cu matricea culturii romane prin traduceri in ambele sensuri, se ocupa de publicatii si editeaza carti in limba romana.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera O

« 28 29 30

31

32 33 34 »
«

»