´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera O - pagina 33

Organizatia Tratatului de la Varsovia (Pactul de la Varsovia) - enciclopedia universala

Organizatia Tratatului de la Varsovia (Pactul de la Varsovia):  Alianta militara a tarilor comuniste din Europa rasariteana, fondata in 1955, in scopul apararii impotriva amenintarii pe care o percepeau din partea aliantei NATO. Si-a incetat existenta pe 3 martie 1991.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera O

Organul lui Corti - enciclopedia universala

Organul lui Corti:  Organ al urechii interne, responsabil de auz. Organul lui Corti, situat in canalul cohleei (parte a urechii interne), contine celule senzoriale care sunt dotate la suprafata lor cu cili care se scalda intr-un lichid, endolimfa. Acesti cili sufera miscari datorate undelor de lichid declansate de sunete si le transforma pe acestea in fenomene electrice care se propaga la celulele nervoase.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera O

Orgasm - enciclopedia universala

Orgasm:  Punct culminant si final al excitatiei sexuale, caracterizat prin senzatii fizice intense. Orgasmul se traduce in mod diferite la barbat si la femeie. La femeie, orgasmul este cea de a treia faza a procesului de excitatie sexuala, care urmeaza fazei de excitatie crescanda si fazei zisa in platou. Prima faza se caracterizeaza prin intensitatea crescanda a dorintei sexuale si prin modificari care afecteaza organele sexuale (turgescenta clitorisului, umflarea labiilor vulvei, erectia mameloanelor, intarirea sanilor) si diverse functii fiziologice (accelerarea ritmului cardiac si a respiratiei, senzatie de caldura, inrosirea pielii). In cursul fazei in platou, senzatiile raman intense, dar inima si rasuflarea se incetinesc. Faza orgastica este marcata prin declansarea incontrolabila, durand cateva secunde, de contractii ale muschilor vaginului si perineului, insotite de o secretie a glandelor vaginale. Ea este urmata de faza de rezolutie, caracterizata printr-o cadere a excitatiei. La barbat, fazei de excitatie ii corespunde umflarea si erectia organului viril, asigurate prin afluxul de sange in corpii cavernosi. Orgasmul corespunde ejacularii: sperma trece din veziculele seminale in uretra posterioara, unde se acumuleza inainte de a fi expulzata in 5 sau 6 contractii spasmodice. Dupa orgasm, penisul redevine flasc, iar barbatul traverseaza o perioada in timpul careia orice excitatie sexuala este imposibila (perioada refractara). Absenta orgasmului, sau anorgasmia, este la barbat un aspect al impotentei, iar la femeie o componenta esentiala a frigiditatii.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera O

Orgelet - enciclopedia universala

Orgelet:  Mic furuncul situat la marginea pleoapei, dezvoltat pornind de la glanda pilosebacee a unui cil. Cunoscut in limbajul curent sub denumire de ulcior, orgeletul este provocat, in principal, de un stafilococ. Orgeletul este dureros si antreneaza formarea unui edem rosietic al pleoapelor, apoi o tumefactie care lasa loc unui burbion (supuratie localizata la baza unui fir de par). Aplicarea pe orgelet a unor pomezi antibiotice activeaza eliminarea burbionului, observata in cateva zile. Intotdeauna trebuie evitata manipularea unui orgelet, deoarece infectia risca sa se intinda.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera O

« 30 31 32

33

34 35 36 »
«

»