´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera O - pagina 34

Orhidectomie - enciclopedia universala

Orhidectomie:  Ablatie chirurgicala a unui testicul. Orhidectomia se deosebeste de castrare (ablatia ambelor testicule). Practicata sub anestezie locoregionala sau locala, ea consta in scoaterea testiculului dupa incizia peretelui scrotului, daca este vorba de o tumora benigna, sau a regiunii inghinale daca este vorba de un cancer al testiculului. Daca testiculul ramas este sanatos, orhidectomia nu are nici o consecinta nici asupra libidoului, nici asupra fertilitatii.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera O

Orhidee - enciclopedia universala

Orhidee:  Dintre cele peste 30.000 de specii de orhidee exista varietati cu caracteristici foarte diferite si chiar contrastante. Cea mai populara varietate, pe langa cea de vanilie, este cea numita Agnes, dupa numele proprietarei. De la un spatiu geografic la altul, nu doar culoarea si dimensiunea au variat ci si perceptia oamenilor asupra minunatelor flori de orhidee. In vechime, pe intreg continentul asiatic orhideea a fost considerata o floare a bucuriei, fiind intrebuintata deseori in serbarile de primavara. Pentru greci era una dintre florile fecunditatii care se ofereau mireselor la nunta. Tot grecii au fost cei care au dat florii numele sub care avea sa fie apoi cunoscuta in toata Europa. Florile de orhidee erau atat de noi si de fascinante pentru restul europenilor, incat Charles Darwin a scris doua volume despre felul lor de inmultire. Pentru romanticii zilelor noastre orhideea este simbolul afectiunii, o reprezentare a iubirii rafinate si sofisticate. Alteori, in functie de culoare orhideea este identificata cu iubirea distrugatoare, dramatica. De pilda, florea de culoare alba poarta mesajul dragostei pure in timp ce floarea rosie semnifica mai degraba iubirea ca pricina de suferinta. In acelasi timp orhideea poate exprima admiratia si respectul fata de orice membru al familiei sau persoana apropiata. Orhideea este considerata o floare a copilariei, a tineretii si a maturitatii deopotriva, exprimand respectul pentru experienta si intelepciunea celor in varsta. Se considera ca acela care ofera in dar o orhidee face promisiunea de a-si ocroti si rasfata iubita. Asadar, este o alegere potrivita cu prilejul zilelor de 1 Martie si 8 Martie precum si in toate momentele in care dorim sa ne manifestam tandretea.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera O

Orhiepididimita - enciclopedia universala

Orhiepididimita:  Inflamatie, de cele mai multe ori de origine infectioasa, a testiculului si epididimului. Cauzele unei orhiepididimite sunt multiple: infectie a prostatei, a uretrei, a vezicii, complicatia unui adenom de prostata, tuberculoza etc. Ea se traduce printr-o crestere in volum a unei burse, foarte dureroasa, insotita de febra si de arsuri la mictiune. Acesta consta in administrarea de antibiotice, de antiinflamatoare si in repausul la pat pe timpul fazei acute a inflamatiei. Neglijata sau insuficient tratata, orhiepididimita poate deveni cronica, antrenand formarea de noduli in epididim, care pot fi responsabili de sterilitate daca atingerea este bilaterala.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera O

Orhita - enciclopedia universala

Orhita:  Inflamatie, de cele mai multe ori de origine infectioasa, a testiculului. Orhita izolata este o afectiune rara; ea este, de obicei, asociata cu o epididimita: atunci este vorba de orhie-pididimita. Orhita urliana constituie una dintre principalele complicatii ale oreionului. Aceasta atingere, dureroasa, antreneaza uneori o sterilitate prin atrofie testiculara. Este preconizat repausul la pat, precum si imobilizarea burselor cu un suspensor.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera O

« 31 32 33

34

35 36 37 »
«

»