´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera O - pagina 4

Obiceiul pamantului - enciclopedia universala

Obiceiul pamantului:  Denumire data cutumei in Tarile Romane, servind ca lege pana la condicele lui Caragea si Calimah, din 1817.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera O

Obiect informatic - enciclopedia universala

Obiect informatic:  Un concept ce desemneaza o entitate de program caracterizata prin proprietati (analoge campurilor unei inregistrari) si metode (proceduri ce pot fi apelate de catre alte obiecte pentru a transmite mesaje obiectului in cauza). Obiectele sunt descrise din mai multe puncte de vedere: al comportarii in timp (modelul dinamic), al structurii si relatiilor cu alte obiecte (modelul informational), al prelucrarilor pe care alesta le efectueaza (modelul functional), etc. in ultimii ani, obiectele au fost integrate in sistemele de gestiune a bazelor de date, rezultand sisteme ce pot memora persistent colectii foarte mari de obiecte, pastrand toate celelalte caracteristici ale paradigmei orientate spre obiecte (mostenire, agregare, incapsulare, etc).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera O

OBJ - enciclopedia universala

OBJ:  (OBJect)- extensia unor fisiere cunoscute sub numele de module obiect si care contin, de regula, rezultatul compilarii unor programe sursa.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera O

Obletele (Alburnus alburnus) - enciclopedia universala

Obletele (Alburnus alburnus):  Este un reprezentant de talie mica al familiei ciprinidelor dar cu toate astea este un peste foarte important pentru mediul acvatic deorece obletele reprezinta hrana multor specii de pesti,pasari si reptile. Nici pescarii nu ocolesc obletele deoarece se pescuieste usor (ideal pentru pescarii incepatori) si este foarte apreciat pentru gustul sau. La noi in tara este raspandit in toate apele de ses si de deal insa trebuie mentionat faptul ca este un peste mult mai sensibil la poluare decat ceilalti reprezentanti ai familiei. De obicei traiesc in carduri si ofera un spectacol deosebit atunci cand sunt vanati de pradatori. Obletele traieste si se hraneste in staturile superioare ale apei. Si gura sa este adaptata pentru a se hrani la suprafat: mandibula inferioara este mai lunga decat cea superioara. Corpul este acoperit cu solzi mici de culoare argintie care se desprind usor la atingere. Culoarea generala este verde-albastruie pe spate, cu reflexii metalice si argintiu spre burta. Dimensiunile obisnuite sunt de 10-15 cm si greutatea de 20-40g. In lunile mai iunie obletele cauta balti sau revarsari ale raurilor unde se reproduce. Femela depune pana la 400 000 de icre pe vegetatia inundata. Atat pentru oblete cat si pentru alte specii zonele in care raurile sau Dunarea se revarsa au un rol deosebit de important pentru reproducerea naturala a acestor specii. In tarile din vestul Europei au fost cazuri in care s-au scos dalele de pe maluri si a fost refacut cursul natural al raurilor dupa ce au realizat ca fauna acvatica disparuse in totalitate.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera O

« 1 2 3

4

5 6 7 »
«

»