´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera O - pagina 40

Ortodoxism - enciclopedia universala

Ortodoxism:  in istoria literaturii romane exista, cu sens diferit de cel general (doctrina crestina ortodoxa; conformism) , acest concept inaugurat prin scrierile lui Nichifor Crainic si care defineste ansamblul teoretic si doctrinar prevalent in deceniul al IV-lea al veacului al XX-lea, ansamblu manifestat in literatura prin afirmarea sentimentului religios ortodox, a nationalismului si eliminarea minoritarilor, mai ales evrei, din universul culturii romane.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera O

Ortodoxism - enciclopedia universala

Ortodoxism:  Confesiune crestina care a pastrat neschimbate dogmele, traditia, cultul si organizarea bisericeasca fixate prin cele sapte sinoade ecumenice; biserica ortodoxa; religia ortodoxa.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera O

Ortofonie - enciclopedia universala

Ortofonie:  Disciplina paramedicala care are drept scop studiul si tratamentul tulburarilor de limbaj oral si scris. Ortofonia priveste tulburarile emisiei vocale, cele ale articularii cuvintelor si cele ale limbajului, precum si dificultatile de deprindere a cititului si scrisului. Ea poate fi indicata atat copilului, cat si adultului, dupa o boala (afectiune sau urmari ale chirurgiei laringelui, afectiuni neurologice etc.), in caz de surditate, de malformatie congenitala a laringelui sau in cazul unei intarzieri de achizitie a limbajului. Sedintele sunt bazate pe exercitii realizate de catre pacient, privind una sau alta dintre caracteristicile limbajului, de exemplu articularea, semnificatia cuvintelor sau organizarea frazelor; varietatea abordarilor reeducative este actualmente foarte mare. Rezultatul este subordonat nu doar gravitatii tulburarilor, ci si necesitatii unei bune intelegeri a exercitiilor si motivatiei pacientului.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera O

Ortogenisn - enciclopedia universala

Ortogenisn:  Ansamblu de metode de planificare si reglare a nasterilor. Ortogenismul cuprinde diferitele metode de contraceptie si intreruperile voluntare ale sarcinii. Ligaturarea trompelor la femei, ligaturarea canalelor deferente sau sectionarea lor (vazectomie) la barbat fac parte din acest ansamblu de masuri. Sfatul conjugal si sfatul genetic participa, de asemenea, la ortogenism.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera O

« 37 38 39

40

41 42 43 »
«

»