´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera O - pagina 45

Osteoblaston - enciclopedia universala

Osteoblaston:  Tumora osoasa, in majoritatea cazurilor benigna, a subiectului tanar, dezvoltata pe seama ostcoblastclor.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera O

Osteocondrita - enciclopedia universala

Osteocondrita:  Epifizita care afecteaza un cartilagiu si uneori osul subcondral (regiunea osoasa situata sub cartilagiul articular), provocata de o necroza (moarte tisulara) localizata. Aparand, in general, intre 4 si 12 ani, osteocondritele afecteaza mai ales baietii. Ele sunt cauzate de precaritatea circulatiei sangvine in osul subcondral in timpul puseelor de crestere si sunt agravate de microtraumatismele legate de o activitate sportiva. Ele afecteaza de cele mai multe ori articulatia genunchiului, a gleznei, a soldului (boala lui Legg-Perthes-Calve); atunci cand afecteaza vertebrele, sunt grupate sub denumirea de osteodistrofii de crestere (boala a lui Scheuermann, de exemplu, in care sunt afectate platourile vertebrale). Daca fragmentul osos necrozat cade in cavitatea articulara, el poate provoca o artroza precoce. Tratamentul consta in oprirea activitatii sportive, in punerea in repaus a articulatiei timp de cel putin doua luni si, eventual, in ablatia, prin chirurgie conventionala sau endoscopica a fragmentului osos necrozat.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera O

Osteocondrodistrofie - enciclopedia universala

Osteocondrodistrofie:  Orice boala caracterizata prin anomalii ale cresterii si dezvoltarii oaselor, precum si ale cartilagiilor articulare si de conjugare.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera O

Osteodistrofie renala - enciclopedia universala

Osteodistrofie renala:  Totalitate a anomaliilor de structura osoasa legate de o insuficienta renala cronica. Osteodistrofia renala se traduce prin dureri si anomalii radiologice osoase care exprima o resorbtie a extremitatilor oaselor lungi mici (clavicule, falange). La copil, ea are drept consecinta o intarziere a cresterii.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera O

« 42 43 44

45

46 47 48 »
«

»