´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera O - pagina 46

Osteofit - enciclopedia universala

Osteofit:  Excrescenta osoasa dezvoltata pe perimetrul unei suprafete articulare al carei cartilagiu este alterat de artroza. Pe rachis, osteofitele formeaza ceea ce se numesc in mod curent "ciocuri de papagal". De altfel, acestea sunt caracteristice pentru boala hiperostozanta. Osteofitele, extraarticulare, nu deranjeaza functionarea articulatiei, dar cresc volumul osos. Nedureroase, chiar atunci cand ajung la dimensiuni importante, ele nu necesita un tratament specific.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera O

Osteogeneza imperfecta - enciclopedia universala

Osteogeneza imperfecta:  Fragilitate osoasa excesiva provocata de un defect congenital de elaborare a fibrelor colagenice ale tesutului conjunctiv care formeaza trama osului. Osteogeneza imperfecta caracterizeaza, de fapt, 7 boli ereditare, intre care si boala lui Lobstein. Transmisia este autosomica (printr-un cromozom nesexual) dominanta (este suficient ca el sa fie primit doar de la unul dintre parinti pentru ca boala sa se dezvolte la copil) si boala se traduce printr-o coloratie albastruie a albului ochilor, printr-o surditate, printr-o hiperlaxitate ligamentara si prin fracturi frecvente care duc la deformatii. Nu exista vreun tratament specific al acestei boli.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera O

Osteomalacie - enciclopedia universala

Osteomalacie:  Decalcifiere osoasa a adultului si a subiectului varstnic. Osteomalacia, echivalentul la adult al rahitismului de la copil, este provocata de o mineralizare osoasa de proasta calitate, legata la randul ei de o carenta in vitamina D Aceasta poate fi consecinta unui aport alimentar insuficient sau, mai des, a unei absorbtii insuficiente de vitamina D (boala de pancreas, intoleranta la gluten). In plus, o osteo-malacie poate fi provocata de o intoxicatie a osului cu unele substante (fluor, bifosfonati) sau poate fi urmarea unei scaderi importante a nivelului de fosfor in sange (insuficienta renala cronica). Boala se traduce prin dureri cvasiconstante, cu amplasare in solduri si in umeri; deformatiile osoase, care afecteaza in principal vertebrele, membrele inferioare si bazinul, sunt importante uneori. Subiectul intampina dificultati la mers. Administrarea de vitamina D asigura, in general, o vindecare rapida a osteomalaciei; in general, se asociaza si un aport in calciu.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera O

Osteomielita - enciclopedia universala

Osteomielita:  Boala infectioasa grava, cronica sau acuta, a tesutului osos. Microbul responsabil de osteomielita este stafilococul auriu. El contamineaza osul pe cale sangvina, plecand de la o infectie locala (plaga infectata, abces, fractura deschisa). Osteomielita afecteaza mai ales oasele lungi (tibie, femur, humerus); ea se declara cu precadere la copii sau la adolescenti. Osteomielita se semnaleaza prin dureri intense ale osului atins, insotite de o impotenta functionala totala, printr-o inflamatie si o umflatura locala, o febra mare si o alterare a starii generale. Uneori, simptomele sunt mai putin intense, asemanatoare cu cele ale gripei. Tratamentul trebuie sa fie intreprins de urgenta. El consta dintr-o antibioterapie prelungita (mai multe luni), cu imobilizarea osului infectat printr-un gips. O interventie chirurgicala (ablatie si grefa osoasa) poate fi necesara in caz de osteomielita acuta, pentru indepartarea unui sechestru (fragment osos izolat), sau in caz de osteomielita cronica.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera O

« 43 44 45

46

47 48 49 »
«

»