´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera O - pagina 47

Osteon - enciclopedia universala

Osteon:  Tumora benigna constituita din tesut osos adult, care afecteaza o structura anatomica, osoasa sau nu (muschi, indeosebi). Osteomul osteoid este o tumora benigna constituita din osteoblaste (celule care produc tesut osos), bogat vascu-larizata, aparand in 9(1% din cazuri intre 5 si 25 ani, cu o neta predominanta masculina. Tumora este amplasata mai ales pe oasele lungi ale membrelor (femur, humerus, radius, tibie) si pe vertebre si se traduce prin dureri, in general nocturne, atenuate de aspirina. Osteomul osteoid, a carui evolutie este foarte lenta, trebuie sa fie eliminat pe cale chirurgicala.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera O

Osteonecroza - enciclopedia universala

Osteonecroza:  Moartea unui tesut osos, cauzata de o intrerupere a circulatiei sangvine, ducand la un infarct osos. Traveele osoase ale osului mort nu se mai reinnoiesc si sfarsesc prin a se prabusi. Daca ostconecroza afecteaza o zona articulara, articulatia se deformeaza si devine dureroasa. O osteonecroza poate atinge toate articulatiile, in particular capul femural, cel al humerusului si condilul intern (extremitatea inferioara) a femurului. O osteonecroza poate surveni ca urmare a unui traumatism (fractura colului femural care sectioneaza vasele ce il hranesc; fractura semilunarei incheieturii mainii) sau a unei hiperpresiuni osoase (osteonecroza plonjorilor submarini), in cursul unor afectiuni (diabet, drepanocitoza, alcoolism) sau al unui tratament cu corticosteroizi. Uneori, mai ales la copii, nu se gaseste cauza bolii. Durerea antreneaza o diminuare a mobilitatii articulare. Diagnosticul precoce se face prin scintigrafie osoasa sau prin imagerie prin rezonanta magnetica (IRM.), radiografia nepunand in evidenta semnele bolii decat mult mai tarziu. Daca osul necrozat nu este de sprijin, tratamentul consta in usurarea incarcarii pe membrul afectat, pacientul trebuind sa mearga cu ajutorul bastoanelor timp de 3 au 4 luni. Daca, din contra, osul necrozat se afla intr-o zona osoasa care suporta greutatea corpului (femur, tibie), o osteotomie (sectionarea osului) si, uneori, punerea unei proteze articulare sunt necesare.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera O

Osteopatie - enciclopedia universala

Osteopatie:  Orice boala osoasa sau metoda terapeutica manuala utilizand tehnici de manipulare vertebrale sau musculare. Osteopatia admite faptul ca o stare buna a corpului uman este legata de buna functionare a aparatului sau locomotor (schelet, articulatii, tendoane, nervi si muschi). Ea poate actiona si la distanta, pornind de la sistemul musculo-scheletic, asupra principalelor organe ale corpului omenesc, utilizand tehnici de torsiune, de intindere si de presiune. Manipularile osteopatice sunt efectuate in mod normal de catre un medic. Scurte, insotite de o usoara troznitura, ele sunt, de obicei, nedureroase. In Franta, spre deosebire de Statele Unite, unii osteopati nu sunt medici.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera O

Osteopetroza - enciclopedia universala

Osteopetroza:  Ingrosare si intarire, generalizata sau localizata, a scheletului. In forma sa cea mai frecventa, osteopetroza apare din primele luni de viata si se traduce prin fracturi cvasi-spontane, o anemie, o crestere in volum a splinei si tulburari vizuale. Nu exista un tratament specific al osteopetrozei.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera O

« 44 45 46

47

48 49 50 »
«

»