´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera O - pagina 49

Osteosinteza - enciclopedia universala

Osteosinteza:  Reasamblare a fragmentelor osoase ale unei fracturi cu ajutorul suruburilor, agrafelor, placilor cu suruburi, cuielor, broselor sau oricarui alt mijloc mecanic. Prin osteosinteza se imobilizeaza mai ales fracturile instabile sau care risca sa lezeze elementele anatomice (artere, nervi etc.). La subiectii in varsta, in caz de fractura acolului femural indeosebi, aceasta tehnica permite in plus limitarea consecintelor unei imobilizari indelungate la pat (escare, embolie pulmonara, denutritie, risc de infectie urinara si pulmonara etc.). In fapt, atunci cand se recurge la osteosinteza, imobilizarea este mult mai stricta, si deci mai putin indelungata, comparativ cu oricare alt procedeu (gips, atela). Adesea, reeducarea poate incepe chiar in zilele imediat urmatoare interventiei. Materialul de osteosinteza, uneori voluminos si deranjant, este indepartat dupa un interval cuprins intre 6 si IX luni. Fracturile deschise, care antreneaza daune musculare si cutanate importante, necesita o osteosinteza cu fixator extern: brose mari, legate si solidarizate intre ele prin una sau mai multe piese metalice, imobilizeaza osul trecand prin piele si prin muschi, la distanta de focarul de fractura.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera O

Osteotomie - enciclopedia universala

Osteotomie:  Sectionare chirurgicala a unui os cu scopul de a-i modifica axa, dimensiunile sau forma.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera O

Ostpolitik - enciclopedia universala

Ostpolitik:  Politica externa vest-germana implementata la sfarsitul anilor 1960. Initiata de Willy Brandt, era o politica de destindere fata de tarile din blocul sovietic.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera O

Ostracism - enciclopedia universala

Ostracism:  Forma de judecata a adunarii poporului, in vechea Atena, prin care un cetatean, considerat primejdios pentru libertatea si securitatea regimului, era exilat temporar.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera O

« 46 47 48

49

50 51 52 »
«

»