´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera O - pagina 50

OT (PMS) - enciclopedia universala

OT (PMS):  Este punctul mort superior (PMS), adica cel mai inalt punct pe care il atinge pistonul in cursa sa sus-jos in cilindru.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera O

Otaria - enciclopedia universala

Otaria:  are labele din fata si din spate mai mari si mai subtiri decat ale rudei sale, foca. In plus, otaria se poate sprijini pe labele din fata, ceea ce o face cu mult mai sprintena atunci cand se deplaseaza pe pamant. Este, de altfel, atat de agila incat o vezi adesea in parcul de distractii. Aici ea executa numere de echilibristica si de jonglerie, scotand faimosul sau strigat care seamana cu un latrat fericit. Ca si foca, otaria este o excelenta inotatoare; ea este foarte rapida si vaneaza pestii si calmarii gonind dupa ei. Poti sa deosebesti cu usurinta otaria de foca, nu numai prin agilitatea sa, dar si prin aceea ca numai la otarie pavilioanele urechilor sunt usor vizibile. In perioada de reproducere masculul isi apara cu indarjire teritoriul de pe plaja; acolo isi va intampina haremul, care poate numara pana la 30 de femele. Femela este cea care alege masculul. Imperecherea are loc in apa si, dupa aproape 10 luni de gestatie, femela da nastere pe pamant unui singur pui care se numeste vitel. Mama isi alapteaza puiul timp de 2 ani. Mama si puiul se recunosc dupa voce si miros. Datorita acestui fapt, chiar daca este foarte tentant, puii de otarie nu trebuie niciodata mangaiati: un simplu contact cu mana umana ar avea ca urmare respingerea puiului de catre mama, ceea ce l-ar condamna la moarte. Exista mai multe specii de otarii: ursul-demare, otaria de California si marele leu-de-mare (sau otaria lui Steller), pe care-l vezi in partea de jos a acestor doua pagini.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera O

Otita - enciclopedia universala

Otita:  Inflamatie a cavitatilor urechii medii, a mucoasei care le tapeteaza si a timpanului (miringita). Otitele pot fi acute, subacute sau cronice, dupa evolutia lor. Otita acuta este o inflamatie prin infectie bacteriana (pneumococ, haemophilus, streptococ, stafilo-coc), uneori virala, care afecteaza de cele mai multe ori copiii de varste intre 6 luni si 2 ani, in particular copiii crescuti in colectivitate. Infectia este mai intai faringeana, apoi se propaga la ureche prin canalul trompei lui Eustachio. O otita acuta se traduce printr-o durere violenta a urechii, asociata cu o febra de aproximativ 38, 5°C. Ea evolueaza in patru stadii: otita congestiva, in care timpanul nu este decat rosu; otita catarala, in care timpanul devine neted si opac; otita purulenta, in care bombarea timpanului dovedeste prezenta puroiului in casuta timpanului; otita perforata, in care o perforatie in timpan lasa puroiul sa se scurga in exterior. Complicatiile unei otite acute netratate, astazi rare, sunt extinderea infectiei la mastoida (os situat in spatele urechii), la labirint (urechea interna), la meninge sau la nervul facial. Unui copil care se plange de dureri de urechi sau a carui febra nu scade trebuie sa i se acorde ingrijiri medicale fara intarziere. Tratamentul unei otite acute este bazat pe administrarea de antibiotice, asociata sau nu cu o paracenteza (perforare chirurgicala a timpanului) atunci cand timpanul este bombat. Otita subacuta este o otita seroasa, inflamatia urechii insotita de o efuziune lichidiana (fara puroi), provocata de o proasta functionare a trompei lui Eustachio. Ea se manifesta prin otite acute repetate si/sau o scadere a auzului. Tratamentul, dificil, consta, dupa caz, in administrarea de antibiotice, in ablatia vegetatiilor adenoide, in punerea unui aerator transtimpanic (yoyo) sau, eventual, in cure termale. Exista doua tipuri de otita cronica: otita mucoasa, caracterizata printr-o perforare a timpanului, si otita colesteatomatoasa, provocata de o dezvoltare in urechea interna a unui chist epidermic, colesteatomul. O otita cronica se traduce printr-o scadere a auzului si printr-o scurgere; otita cronica colesteatomatoasa se complica, in unele cazuri, cu o paralizie faciala, cu o labirintita sau cu o meningita. Tratamentul este mai ales chirurgical si consta in repararea timpanului sau in practicarea ablatiei colesteatomului.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera O

Otita externa - enciclopedia universala

Otita externa:  Inflamatie a pielii care tapeteza conductul auditiv extern. O otita externa este cauzata de o infectie cu o bacterie sau cu o ciuperca microscopica. Ea se traduce printr-o durere, mancarimi si o scurgere. Tratamentul consta in instilarea de picaturi de antiseptic, de antibiotic sau de antifungic in ureche.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera O

« 47 48 49

50

51 52 53 »
«

»