´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera O - pagina 52

Otoscop - enciclopedia universala

Otoscop:  Instrument care permite examenul conductului auditiv al timpanului.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera O

Otospongioza - enciclopedia universala

Otospongioza:  Boala ereditara a urechii medii, cu evolutie progresiva, antrenand o surditate. Otospongioza survine dupa pubertate, de cele mai multe ori la femei. Este o afectiune care antreneaza un blocaj al miscarii scaritei, oscior al urechii medii. Tratamentul otospongiozei este stapedectomia (ablatia chirurgicala a scaritei), urmata de o inlocuire a scaritei printr-o proteza in forma de piston. Interventia, care are un foarte bun procent de reusita (90% din cazuri), antreneaza recuperarea definitiva a unei bune parti a acuitatii auditive. Aceasta interventie comporta un risc de degradare a urechii interne care poate antrena o surditate.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera O

Oul lui Naboth - enciclopedia universala

Oul lui Naboth:  Mic chist al uterului. Oul lui Naboth nu antreneaza nici o durere si doar examenul ginecologic il poate pune in evidenta. Fara nici o gravitate, acest chist nu necesita nici un tratament.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera O

Ovar - enciclopedia universala

Ovar:  Fiecare dintre cele doua glande genitale ale femei. Ovarele, impreuna cu cele doua trompe ale lui Fallopio si cu uterul, constituie aparatul genital intern feminin. La femeia adulta, ovarele sunt formatiuni mici cu lungimea de 4 centimetri, latimea de 2 centimetri si grosimea de 1 centimetru. Ele sunt amplasate de o parte si de alta a uterului si fata lor interna corespunde pavilionului trompei. Ligamente le leaga de organele invecinate (uter, trompe), dar ele raman mobile. Un ovar este compus din doua straturi de tesut: in centru, partea medulara contine vasele sangvine care asigura irigarea; la periferie, partea corticala, care ocupa doua treimi din glanda, contine la nasterea persoanei toti foliculii care vor asigura in cursul fiecarui ciclu menstrual maturarea unui ovocit si expulzarea unui ovul, elementul femela al reproducerii. Rolul ovarului este dublu: pe de o parte, el elibereaza in fiecare luna la femeie, incepand cu pubertatea si pana la menopauza, un ovul maturizai in folicul; pe de alta aprte, el secreta hormonii sexuali feminini (estrogenii). Palparea abdomenului permite cautarea chisturilor ovariene. Cele doua examene principale ale ovarelor sunt ecografia si celioscopia (introducerea unui sistem optic printr-o mica incizie abdominala. Ovarul poate fi sediul unor leziuni inflamatorii in cadrul unei salpingite (inflamatie a uneia sau ambelor trompe), unor tumori benigne (chisturi) sau maligne (cancere). Insuficienta ovariana antreneaza tulburari ale ciclului menstrual si, adesea, o sterilitate.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera O

« 49 50 51

52

53 54 55 »
«

»