Enciclopedia universala

articole cu litera O - pagina 53

Ovariectomie - enciclopedia universala

Ovariectomie:  Ablatia chirurgicala a unui ovar. O ovariectomie este practicata in caz de tumora sau de chist al ovarului. Atunci cand ea priveste ambele ovare, se vorbeste de castrare. Interventia e. ste realizata fie prin deschiderea peretelui abdominal, fie prin celioscopie (introducerea prin peretele abdominal a unui tub dotat cu un sistem optic si cu instrumente de microchirurgie), fie prin cele doua metode combinate. Anestezia este generala in ambele cazuri. Daca ablatia priveste un singur ovar, ovulatia este pastrata, ca si productia hormonala. In schimb, ablatia ambelor ovare, atunci cand este practicata inainte de menopauza, provoaca o menopauza artificiala, prin carenta hormonala si, in consecinta, o sterilitate definitiva.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera O

Ovarita - enciclopedia universala

Ovarita:  Inflamatie a unuia sau ambelor ovare, in general consecutiva unei salpingite (inflamatie a uncia sau ambelor trompe).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera O

Overdrive - enciclopedia universala

Overdrive:  Treapta superioara a cutiei de viteze cu raport de transmitere subunitar, menita sa reduca turatia motorului (pentru aceeasi viteza de deplasare sau chiar una superioara) cu scopul diminuarii uzurii si a reducerii consumului de combustibil.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera O

Ovidiu (Publius Ovidius Naso) - enciclopedia universala

Ovidiu (Publius Ovidius Naso):  (n. 43 i.H., Sulmona, Italia - d. 17 - d. H., Scythia Minor, Dobrogea de azi, Romania) poet. A fost printre sustinatorii imperiului si se spune ca a fost exilat pentru ca o placea pe fiica imparatului. In realitate, prin scrierile lui anunta un spirit innoitor, perceput ca o primejdie pentru chiar existenta imperiului. Pana astazi Ovidiu este considerat precursorul stiintelor naturii care vor modela arta Renasterii, al cautarii originilor planetare ale omului. Erasemnul libertatii de spirit care depasea armatura educativa si culturala a tot ceea ce fusesera preceptele romane. Venea dintr-o mare cultura, care avea la acea data o istorie bogata, modele de urmat si se raporta, adesea, la cultura greaca. Alungat la Tomis, colonie greceasca a Miletului, aflata pe locul Constantei de astazi, a lasat cele mai timpurii marturii scrise despre viata getilor, despre Marea Neagra (Pontus Euxinus) , despre clima si comunitatea omeneasca in care nimerise. Lucrari: Amores, 5 vol., elegii; Ars Amatoria; De medicamine faciei; Medea, Metamorphoseis, principala sa lucrare; Halieutica, Epistulae ex Ponto, Tristia.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera O

« 50 51 52

53

54 55 56 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct