´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera O - pagina 55

Oxaloza - enciclopedia universala

Oxaloza:  Acumulare in diferite tesuturi ale organismului, si cu precadere in rinichi, de cristale de oxalat de calciu, legata de o productie excesiva de acid oxalic. Oxaloxa este o boala ereditara. Boala, care se manifesta in general din frageda copilarie, se traduce prin colici nefretice si mai ales printr-o insuficienta renala cronica. Atunci cand insuficienta renala este intr-un stadiu foarte avansat, o epurare a sangelui prin hemodializa devine indispensabila.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera O

Oxi-Kat - enciclopedia universala

Oxi-Kat:  Catalizator de oxidare care se foloseste la motoarele diesel pentru arderea ulterioara a oxidului de carbon (CO) si a hidrocarburilor (HC). Reduce, intr-o anumita masura, si particulele de funingine evacuate. Montarea catalizatorului se realizeaza cat mai aproape de blocul-motor, pentru a se atinge intr-un timp cat mai scurt temperatura de functionare a acestuia si pentru a se incepe cat mai rapid transformarea substantelor daunatoare.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera O

Oxigen - enciclopedia universala

Oxigen:  Element constitutiv fundamental al materiei vii, in acelasi fel ca si carbonul, hidrogenul si azotul. Gaz incolor, inodor, constituit din doi atomi de oxigen (O2), care formeaza partea de aer necesara respiratiei. Oxigenul reprezinta, in volum, aproximativ o cincime din aerul atmosferic. In organism, el este vehiculat in sange dupa fixarea sa pe hemoglobina globulelor rosii. Acest oxigen este cedat tesuturilor, unde intervine in "respiratia celulara" (reactii de oxidoreducere producatoare de energie).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera O

Oxigenoterapie - enciclopedia universala

Oxigenoterapie:  Tratament prin imbogatirea in oxigen a aerului inspirat. Oxigenoterapia constituie unul dintre tratamentele hipoxiei (oxigenarea insuficienta a tesuturilor) cauzata de o insuficienta respiratorie. Ea este utilizata atat in mod temporar, in afectiunile acute (infectie, edem), cat si in mod indelungat si zilnic, in afectiunile cronice (bronsita cronica evoluata, de exemplu). In anumite insuficiente respiratorii cronice, tratamentul, efectuat la domiciliu, este cvasi-continuu. Tratamentul amelioreaza imediat starea si calitatea vietii subiectului si, pe termen lung, evolutia bolii. In mediu spitalicesc, oxigenul poate fi furnizat prin conducte care ajung pana la patul bolnavului (fluide medicale). Exista, de asemenea, butelii si canistre cu oxigen comprimat sau lichid, utilizabile oriunde. De altfel, daca debitul necesar nu este prea ridicat, se recurge la extractoare de oxigen pornind de la aerul ambiant. Oxigenul ajunge la pacient pe cale nazala, cu ajutorul unei mici sonde sau al unei masti. El mai poate fi furnizat si printr-o canula de traheotomie sau de catre un respirator artificial. Atunci cand oxigenoterapia este practicata la domiciliu, bolnavul trebuie sa fie instruit pentru a deprinde utilizarea aparatelor.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera O

« 52 53 54

55

56 »
«

»