´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera O - pagina 8

Ocluzie a ochiului - enciclopedia universala

Ocluzie a ochiului:  Obstructie a unui vas al ochiului. Ocluzia arteriala retiniana. Este o oprire a circulatiei in artera centrala a retinei sau in una dintre ramurile in care ea se imparte. Aceasta ocluzie este provocata de cele mai multe ori de prezenta, pe peretele intern a unei artere cu destinatie cefaleica (artera carotida primitiva sau interna, artera toracica etc.), a unei placi de aterom (depunere grasoasa). Un fragment de placa desprins (sau embol) este atunci uneori antrenat in circulatie si obtureaza brusc artera centrala a retinei. Un subiect afectat de ocluzia arteriala a retinei pierde brusc vederea cu un ochi, in cateva secunde. Daca ocluzia atinge o ramura a arterei, pierderea vederii este partiala si corespunde portiunii de retina atinse. Aceasta pierdere a vederii este uneori precedata de episoade identice, dar mai scurte. Tratamentul este urgent deoarece, in cateva ore, ocluzia arterei centrale a retinei antreneaza cecitatea definitiva de partea atinsa. Tratamentul unei ocluzii arteriale retiniene cauzata de o embolie consta in administrarea de medicamente vasodilatatoare si anticoagulante pe cale generala. Ocluzia venoasa retiniana. Aceasta reprezinta o oprire a circulatiei in vena centrala a retinei sau in una dintre ramurile ei. Ocluzia venoasa retiniana are printre cauzele cele mai frecvente hipertensiunea arteriala, arterioscleroza, tromboza venoasa. Subiectul constata o scadere rapida si mai mult sau mai putin de amploare a vederii cu un ochi. In functie de caz, un tratament anticoagulant sau antiagregant plachetar poate preveni extinderea alterarii vizuale pe partea atinsa. Aceasta terapeutica trebuie sa fie asociata cu tratamentul cauzei ocluziei. Vederea nu este totusi aproape niciodata recapatata in intregime.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera O

Ocluzie intestinala - enciclopedia universala

Ocluzie intestinala:  Obstructie partiala sau totala a intestinului subtire sau a colonului. Ocluziile intestinale pot fi mecanice (legate de un obstacol organic) sau functionale (prin spasm sau paralizie a musculaturii netede intestinale). Ocluziile mecanice cuprind ocluziile prin strangulare si ocluziile prin obstructie. Primele se caracterizeaza prin existenta unor leziuni vasculare, legate de strivirea sau de torsionarea vaselor. Compresia antreneaza o oprire a irigatiei sangvine putand conduce la gangrena. Poate fi vorba de o strangulare brusca a unei anse intestinale in contact cu o brida (aderenta consecutiva unei interventii chirurgicale); de o strangulare a unei hernii inghinale sau crurale; de rasucire a unei bucle prea lungi a colonului sigmoid in jurul lui insusi, sau un volvulus, cum se mai numeste. Ocluziile prin obstructie sunt provocate prin dezvoltarea unei tumori a intestinului, maligna sau benigna, care ingusteaza conductul intestinal, sau printr-o boala inflamatorie sau o diverticulita (infectie a diverticulilor intestinali). Ocluziile functionale se caracterizeaza printr-o paralizie a intestinului declansata de o leziune a unui organ invecinat: apendicita, abces, hematom, pancreatita. Simptomele cuprind dureri puternice, care evolueaza in crize si sunt urmate de perioade de acalmie, de varsaturi, de oprirea evacuarii materiilor fecale si gazelor, de un meteorism (distensia localizata a abdomenului). Acumularea de lichid in amonte de obstacol si varsaturile provoaca o deshidratare importanta care poate antrena o stare de soc. O ocluzie intestinala este mortala daca nu este tratata. Aceasta necesita o spitalizare si consta mai intai in plasarea unei sonde gastrice pentru a aspira lichidul din amonte de ocluzie si in restabilirea echilibrului fiziologic prin perfuzie. O ocluzie prin strangulare necesita o interventie chirurgicala rapida (intr-un rastimp de cateva ore). In caz de ocluzie prin obstructie, interventia poate astepta una-doua zile. Continuitatea intestinala este restabilita fie imediat, fie dupa o colostomie (imbinarea colonului incizat sau sectionat, la nivelul pielii) pe o durata de cateva saptamani.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera O

OCR - enciclopedia universala

OCR:  (Optical Character Recognition) - recunoasterea optica a caracterelor. Procesul de examinare a caracterelor tiparite pe hartie si determinarea formelor lor prin detectia zonelor de negru si alb

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera O

Octant - enciclopedia universala

Octant:  (Octaus = a opta parte), fiecare din cele opt regiuni in care trei plane concurente ortogonale (perpendiculare) doua cate doua impart spatiul.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera O

« 5 6 7

8

9 10 11 »
«

»