´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera O - pagina 9

Oculomotricitate - enciclopedia universala

Oculomotricitate:  Mobilitate a ochilor in interiorul orbitelor. Oculomotricitatea este asigurata multumita muschilor si nervilor oculomotori. Oculomotricitatea poate fi afectata in mai multe cazuri: traumatisme craniene si orbitare, tumori care comprima nervii oculomotori, hipertensiune intracraniana, diabet, boli vasculare, scleroza in placi, unele inflamatii si infectii cerebrale.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera O

ODBC - enciclopedia universala

ODBC:  (Open DataBase Conectivity) - standard de conectivitate intre baze de date distincte.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera O

Odeon - enciclopedia universala

Odeon:  Teatru destinat la greci si romani, in special, spectacolelor muzicale (cel mai vechi odeon cunoscut a fost construit de Pericle la Atena, iar cel mai vechi pastrat este cel de la Pompei).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera O

Odobescu, Alexandru Ioan - enciclopedia universala

Odobescu, Alexandru Ioan:  (n. 23 iunie 1834, Bucuresti - d. 10 noiembrie 1895, Bucuresti) - scriitor. Fiul generalului Ioan Odobescu (seful ostirii romane la 1848, membru al Guvernului Provizoriu) . A studiat la Colegiul Sf. Sava si apoi la Paris, la Sorbona, cu Alfred Dumesnil (ginerele lui Jules Michelet) la care a si locuit. Nu si-aluat licenta. A fost secretar de Legatie la Paris, a avut mici functii administrative. Membru alSocietatii Academice (1870) . Fin stilist in materie de literatura: Scene istorice din cronicele romanesti, Mihnea Voda cel Rau. Doamna Chiajna, 1860; Pseudo- cynegetikos, 1874. A fost de asemenea preocupat de arheologie: Istoria arheologiei, 1877; Le tresor de Petrossa, vol. 1, 1889, vol. II, 1896, III, 1900, postum si de artele plastice: Artele in Romania in periodul istoric, 1872; Priviri asupra stiluluiin arte, 1894. Gratie prieteniei sale cu directorul arhivelor din Moscova, Grigore Tocilescu a reusit sa aduca in tara, spre editare, copii ale manuscriselor lui Dimitrie Cantemir aflate in arhivele rusesti.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera O

« 6 7 8

9

10 11 12 »
«

»