´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera P - pagina 100

Pitulicea fluieratoare (Phylloscopus trochilus) - enciclopedia universala

Pitulicea fluieratoare (Phylloscopus trochilus):  Este o pasare mica, cu un corp suplu. Sunt pasari care traiesc in copaci si arbusti in care le putem vedea cu miscari vioaie si de multe ori haotice. Sunt atat de agile incat avem impresia ca aluneca printre frunzisul copacilor. Pitulicea fluieratoare este cea mai frecventa specie de pitulice de la noi. Penajul are un colrit verge-galbui pal, cu nuante mai inchise pe spate si mai deschise pe piept si pe burta. Ca semn distinctiv se observa o spranceana de culoare galbui deasupra ochilor. Ciocul si picioarele sunt maronii-galbui. Lungimea corpului 11cm, anvergura aripilor de 22cm iar greutatea maxima este de 10g. Hrana este alcatuita in principal din insectele din frunzisul copacilor. Pitulicea fluierataore este o pasare care ne incanta cu maiestria cantecelor sale mai ales in perioada imperecherii. Cuibul il construieste in copaci si arbusti la inaltime mica de sol. Femela depune 6-7 oua intr-o singura serie pe an. Pitulicea fluieratoare este o pasare migratoare care soseste la noi in luna aprilie si pleaca in luna octombrie catre zona mediteraneana, nordul Africii si sudul Asiei.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Pitut, Gheorghe - enciclopedia universala

Pitut, Gheorghe:  (n. 1 aprilie 1940, Salistea de Beius, Bihor - d. 6 iunie 1991, Bucuresti) - poet. A absolvit Filologia la Bucuresti si a fost redactor la diverse publicatii literare. Scrie o poezie a primitivismului modern: Poarta cetatii, 1968; Cine ma apara, 1968; Ochiul neantului, 1969; Sunetul originar, 1970; Fum, 1971; Stele fixe, Premiul Uniunii Scriitorilor, 1977; Noaptea luminata, 1982. A lasat si eseuri: Locuri sioameni, Scriitori si parabole, 1982.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Piuariu-Molnar, Ioan - enciclopedia universala

Piuariu-Molnar, Ioan:  (n. 1749, Sadu, Sibiu - d. 16 martie 1815, Sibiu) carturar. A facut Medicina la Viena, specializare in chirurgia ochiului. A fost medicul oculist al Transilvaniei si primul profesor roman cu rang universitar din Transilvania (Cluj) . Ca formatie culturala era iluminist, considerand ca miza reusitei este cultivarea normelor corecte ale limbii romane. Lucrari: Economia stupilor, 1785; Deutsch- walachische Sprachlehre, gramarica comparata, 1788; Paraenesis et auditores chyrurgiae in Liceo Regio AcademicoClaudiopolitano, 1793; Retorica adicainvatarea si intocmirea frumoasei cuvantari, 1798; Worterbuchlein deutsch und wallachisches (Vocabular nemtesc si romanesc) , dictionar, postum, 1822.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Piurie - enciclopedia universala

Piurie:  Prezenta de puroi in urina. O piurie este dovada unei infectii a cailor urinare excretoare (pielonefrita, cistita, uretrita, prostatia acuta etc.). Urina este tulbure si de cele mai multe ori urat mirositoare. Tratamentul consta intotdeauna in administrarea de antibiotice.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

« 97 98 99

100

101 102 103 »
«

»