´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera P - pagina 103

Placebo - enciclopedia universala

Placebo:  Preparat lipsit de orice principiu activ, utilizat in locul unui medicament pentru efectul lui psihologic, zis "efect placebo". In practica obisnuita, nu se prescriu preparate placebo, din motive etice: aceasta ar duce la inselarea bolnavului, care ar lua in acest mod un medicament "fals". Dar, adesea medicamentele adevarate isi datoreaza ceva din activitatea lor efectului placebo, in masura in care bolnavul crede in ele. In schimb, cercetarea medicala este adesea adusa in situatia sa utilizeze preparatele placebo pentru a testa noile medicamente. Metoda consta in administrarea medicamentului de studiat unui grup de bolnavi si a unui placebo de acelasi aspect unui alt grup. Astfel, se poate sti, comparand evolutia tulburarilor din cadrul celor doua grupuri, daca substanta studiata are sau nu o eficacitate. Bolnavii, intotdeauna informati asupra metodei de experimentare si asupra naturii experientei, nu stiu un singur lucru: caruia din cele doua grupuri ii apartin. Experimentarea este intreprinsa cu acordul lor.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Placenta - enciclopedia universala

Placenta:  Organ prin care se efectueaza schimburile intre fat si mama, expulzat dupa nastere in cursul delivrentei. Placenta este complet formata in a 5-a luna de sarcina, data de la care ea nu va face altceva decat sa creasca fara a-si modifica structura. Atunci cand termenul sarcinii este depasit, placenta isi indeplineste functiile in mod imperfect, iar fatul este mai putin bine hranit sau mai putin oxigenat. La termen, placenta normala are forma unui disc cu diametrul de 15-20 centimetri, cu grosimea de 2-3 centimetri. Ea cantareste intre 400 si 600 grame, adica o sesime din greutatea fatului. Ea se prelungeste in parti cu membranele ovulare (corionul, amniosul). Rolul placentei este triplu: ea regleaza schimburile fetomaterne, secreta hormoni si protejeaza fatul. Schimburile fetomaterne se fac prin intermediul peretilor vaselor si al vilozitatilor; astfel, nu exista o comunicatie directa intre circulatia sangvina a mamei si cea a fatului: sangele lor nu sc amesteca. Rolul placentei este, totodata, respirator si nutritional. Secretia hormonala a placentei se produce de la inceputul sarcinii: trofoblastul secreta hormon corionic gonadotrofic (h.CG.), necesar bunei evolutii a sarcinii si a carui dozare permite diagnosticarea ei precoce. Un alt hormon, hormonul corionic somatotrofic (h.CS.) sau hormonul placentar lactogen (h. PL.), joaca rol in nutritia fatului si pregatesc lactatia. Placenta mai secreta si hormoni steroidieni (estrogeni si progesteron) si preia stafeta de la ovar. Rolul protector al placentei este inegal. Daca ea lasa sa treaca virusurile pana spre luna a 5-a de sarcina, data la care fatul incepe sa fabrice proprii sai anticorpi, ea se opune in schimb multa vreme trecerii a numeroase bacterii. Ea lasa sa treaca unii anticorpi materni care protejeaza fatul impotriva unui mare numar de boli, aceasta protectie persistand la copil pe o durata de aproximativ 6 luni dupa nastere. Unele medicamente traverseaza, de asemenea, bariera placentara, cu efecte uneori nocive asupra fatului. Placenta este inserata in general la fundul uterului. Atunci cand este inserata mai jos, intre fat si col (placenta praevia), ea face contraindicata nasterea pe cai naturale si impune practicarea unei cezariene. O alta patologie, grava, este dezlipirea placentei in timpul sarcinii (hematom retroplacentar).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Placenta praevia - enciclopedia universala

Placenta praevia:  Anomalie de insertie a placentei, situata prea jos in uter. Se deosebesc placenta praevia centrala, care obstrueaza complet orificiul intern al colului uterin si impiedica nasterea pe cai naturale, si placenta praevia marginala, in care placenta ajunge la nivelul orificiului intern al colului uterin si permite, cu o supraveghere crescuta, nasterea pe cai naturale. O placenta praevia poate antrena sangerari de abundenta variabila in cursul celui de-al treilea trimestru de sarcina. Dar, in majoritatea cazurilor, diagnosticul este stabilit plecand de la luna a patra de sarcina, cu prilejul unei ecografii. In cea mai mare parte a cazurilor, insertia placentei se modifica spontan in cursul celui de-al treilea trimestru de sarcina: placenta urca treptat spre fundul uterului. Totusi, atunci cand placenta ramane inserata in partea de jos a uterului, masurile preventive ca odihna si reducera volumului activitatilor zilnice, permit evitarea contractiilor uterine premature si a hemoragiilor. Nasterea, atunci cand este prevazuta prin cezariana, este declansata de cele mai multe ori cu 3 saptamani inainte de termen.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Plachet - enciclopedia universala

Plachet:  Elementul activ si de uzura al franelor cu disc, sub forma unei placute metalice pe care se aplica un material antifrictiune (ferodo sau un material asemanator). Se mai numeste si placuta de frana.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

« 100 101 102

103

104 105 106 »
«

»