Enciclopedia universala

articole cu litera P - pagina 107

Plante agatatoare - enciclopedia universala

Plante agatatoare:  Plantele agatatoare sunt diverse, modul de crestere diferit si de aceea sa cultivi astfel de plante este uneori o arta. Daca nu aveti experienta, un truc ar putea fi acela de a observa conditiile de mediu care le sunt prielnice si modul in care se dezvolta. In timp ce unele au nevoie de sprijin pe verticala, altele necesita suport pe orizontala. Unele nu au nevoie de niciun sprijin. Plantele agatatoare pot fi incadrate in categorii. Tendrils (curpeni) - numele acestora provine de la tulpinile lor subtiri; printre ele Passiflora (Passion Vines) este foarte indragita. Cu un numar de peste 500 de specii, acestea au tulpina subtire si au mai mult nevoie de sprijin orizontal. Sunt usor de cultivat, putand fi plantate si in zone mai reci, atata timp cat sunt protejate in timpul iernii. In conditii adecvate, Passiflora poate creste si pana la 30 de metri intr-un singur sezon. Nu are nevoie de mult soare, insa este necesar sa aiba multa apa. Solul trebuie pastrat umed, mai ales in perioada de inflorire. Porcelain ampelopsis - este o vita de vie atractiva care se dezvolta aproximativ sase metri. Aceasta prefera mult soare si multa caldura. Twiners - au tulpinile infratite; au nevoie de un suport pe care sa se rasuceasca. Reprezentative pentru aceasta categorie sunt: caprifoiul, Clematis, Thunbergia sau Wisteria. Acestea, in special caprifoiul si Wisteria, pot creste destul de mult; de aceea au nevoie de un sprijin puternic care sa le sustina greutatea. Le sunt utile doar niste structuri verticale de care sa se agate. Clematis si-a castigat cu usurinta titlul de "Regina a agatatoarelor". Scramblers - in aceasta categorie pot fi incluse: Bougainvillea si trandafirii cataratori, inclusiv trandafirii care se intind dezordonat. Stickers - se intind cu usurinta, in multe directii, cum ar fi iedera. Stem roots - au radacini puternice si cu ajutorul lor se ataseaza de aproape orice suprafata. Printre acestea se numara hortensia cataratoare si iedera englezeasca. Pentru plantele agatatoare puteti utiliza ca suporturi trepiede din bambus, spaliere din lemn sau fier. Unele tipuri de caprifoi sau iedera se mentin verzi si pe timpul iernii si acesta este unul dintre motivele pentru care sunt indragite.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Plasa - enciclopedia universala

Plasa:  1. Parte dintr-o mosie in Evul Mediu, in Tara Romaneasca, cuvenita unui proprietar. 2. Subdiviziune a unui judet, in vechea impartire administrativa a tarii; ocol.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Plasma - enciclopedia universala

Plasma:  Parte lichida a sangelui in care se scaldi celulele sangvine (globule rosii, globule albe si plachete). Plasma este un mediu bogat in hormoni si in substante nutritive - saruri minerale, vitamine, acizi aminati, proteine, glucide, lipide. Se recurge la plasma in diferite tratamente. Ca si pentru oricare alt produs sangvin, prelevarea sa de la donatorii de sange, conservarea sa si indicatiile de dista; buire sunt strict reglementate. Plasma lichida poate fi conservata timp de maximumul an, la -30° C si cu conditia sa fie congelata nu mai tarziii de 6 ore de la prelevarea ei (de la un singur donator). Ea trebuie sa fie utilizata imediat dupa o decongelare rapida. Plasma uscata este obtinuta prin liofilizare (deshidratare prin sublimare direct din stare congelata, sub vid) a unui amestec de plasme de la 12 donatori cel mult, prelevate in mai putin de 6 zile. Plasma, administrata prin perfuzie, este utilizata pentru cresterea volumului sangvin in unele feluri de colaps (scaderea rapida si de durata a presiunii arteriale) sau pentru rehidratarea arsilor si asigurarea, pentru ei, a unui aport de proteine. Utilizarea plasmei e. ste actualmente limitata din cauza riscurilor - chiar mici - de transmitere a unor virusuri, in particular cel al hepatitei C.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Plasmafereza - enciclopedia universala

Plasmafereza:  Tehnica transfuzionala care permite prelevarea doar a plasmei de la un donator de sange sau de la un bolnav. La un donator de sange, plasmafereza consta in prelevarea sangelui prin intermediul unui aparat care separa plasma, restul fiind reinjectat donatorului. Plasma serveste apoi la tratarea bolilor fie ca atare, fie purificata, adica dupa ce a fost tratata pentru scoaterea din componenta ei a albuminei sau a factorilor coagularii. La un bolnav, plasmafereza are drept scop un schimb plasmatie care permite reducerea concentratiei in sange a clementelor toxice (proteine, lipide, anticorpi si complexe imune circulante). Aceasta tehnica este utilizata in tratamentul unor boli neurologice (miastenia, de exemplu), al cazurilor de hipervascozitate sangvina sau al bolilor autoimune (lupus eritematos diseminat, de exemplu), precum si in hipercolesterolemia familiala. Operatia, care dureazi in jur de doua ore, consta in scoaterea sangelui bolnavului si in restituirea globulelor sale rosii suspendate intr-un produs de substitutie de origine umana (plasma donatorului sau albumina obtinuta plecand de la plasma purificata) sau artificiala.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

« 104 105 106

107

108 109 110 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct