´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera P - pagina 108

Plastie - enciclopedia universala

Plastie:  Interventie chirurgicala care consta in modificarea si in restabilirea formei, infatisarii si functiei unui tesut, unui organ sau a unei parti a corpului. Plastia propriu-zisa utilizeaza tesuturile invecinate regiunii tratate, dar trebuie uneori sa fie completata printr-o alta tehnica (grefa, proteza).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Plasture - enciclopedia universala

Plasture:  Banda adeziva de tesut, de hartie sau de material plastic, utilizata ca pansament sau pentru mentinerea unui pansament. Plasturele clasic este constituit dintr-un amestec de oxid de zinc si de produs adeziv aplicat pe o fasie de tesut. Impermeabil, el protejeaza plaga, dar poate, in acelasi timp, sa favorizeze maceratia sau iritarea pielii sensibile. Plasturele elastic este format dintr-o banda de tricot. El este destinat sa mentina un pansament, dar intinderea sa nu trebuie sa fie modificata in cursul miscarilor. Plasturele microporos, analergic (ori hipoalergic), permite evitarea oricarei iritatii si maceratii a plagii datorita permeabilitatii sale la aer. El este constituit din fibre artificiale. Este convenabil pentru toate tipurile de piele si in particular pentru epidermul fragil al sugarilor.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Platforma - enciclopedia universala

Platforma:  Structura de baza a unui autovehicul care sustine incarcatura si care determina in mare dimensiunea vehiculului. Platforma sustine transmisia si face legatura intre componentele de suspensie ale masinii.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Platforma continentala (self) - enciclopedia universala

Platforma continentala (self):  reprezinta partea submersa a continentelor, care se extinde pana la adancimea de 200 m. Suprafata ei are un aspect in general neted cu panta lina (de la 0,5° - 1° ). Adesea constituie o campie inundata de apele oceanului, dupa ultima epoca glaciara.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

« 105 106 107

108

109 110 111 »
«

»