´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera P - pagina 109

Platforme - enciclopedia universala

Platforme:  portiuni consolidate, relativ stabile, putin mobile ale scoartei terestre, cu relief slab accidentat, aproape nivelat si cu un regim tectonic linistit.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Platica (Abramis brama) - enciclopedia universala

Platica (Abramis brama):  Este un peste des intalnit in apele dulci de pe tot cuprinsul tarii. Populeaza raurile si baltile incepan cu zonele de deal si pana in Delta Dunarii. Forma corpului este inalta si foarte aplatizata, ochii mici raportati la marime si gura mica fara mustati. Culoarea variaza in functie de varsta si mediul in care traieste. Exemplarele tinere au un colorit mai deschis, spre argintiu in timp ce exemplarele mature capata un colorit mai intunecat. In apele curgatoare coloritul este in nuante argintii, cu spatele verzui, in timp ce in balti el devine auriu-ruginiu si chiar spre brun in baltile foarte adanci. De obicei platica matura are o lungime cuprinsa intre 30-50 cm si o greutate de 300-800 g. In cazuri exceptionale poate ajunge la greutati de 5-6 kg. Platica se hraneste cu viermi, icre, moluste, crustacee si diferite plante acvatice. Exemplarele mari pot consuma si diferite specii de pesti mici. Reproducerea are loc primavara cand temeperatura apei este in jur de 18°C. Cardurile de platici se indreapta catre apele putin adanci si cu vegetatie bogata unde isi depun icrele. Dupa introducerea carasului in apele tarii nopastre importanta platicii pentru pescuit a scazut tot mai mult.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Platosa - enciclopedia universala

Platosa:  Armura de zale, de fier, de piele etc. sub forma de pieptar, purtata de osteni in antichitate si in Evul Mediu, pentru a se apara de loviturile dusmanilor; cuirasa.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Plattner, Johann - enciclopedia universala

Plattner, Johann:  (n. 6 martie 1854, Slimnic, jud. Sibiu - d. 17 decembrie 1942, Sibiu) - scriitor de nationalitate germana. Scrierile sale in proza si dramatice se bazeaza pe folclorul sasesc, tiganesc si romanesc, cules de el insusi sau prelucrat: Schetzgraber, Bauerngestalten und anderes aus Siebenburgen (Cautatorii de comori, figuri de tarani si altele din Transilavania) , 1928.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

« 106 107 108

109

110 111 112 »
«

»