´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera P - pagina 11

Pana, Sasa - enciclopedia universala

Pana, Sasa:  (n. 8 august 1902, Dorohoi - d. 1977, Bucuresti) poet. Toretician al avangardismului. A scos revista unu, 1928. Grupul revistei era format din TristanTzara, Ilarie Voronca, Stefan Roll, B. Fundoianu, Marcel Iancu. A lasat poezie avangardista: Diagrame, 1930; Echinoxarbitrar, 1931; Prozopoeme, 1971; Culoarea timpului, 1977, proza: In preajma mutarilor, 1965, antologii: Antologia literaturii romane de avangarda, 1969 si memorii: Nascut in'02, 1973.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Pana, Zahu - enciclopedia universala

Pana, Zahu:  (n. 20 august 1921 in comuna aromaneasca Beala de Sus, Macedonia, in fosta Iugoslavie - d. 11 martie 2001; prenume la nastere: Zaharia) poet. Aroman. Venit in Romania in 1925, in Cadrilater. A absolvit Academia Comerciala din Bucuresti. Arestat in 1941 pentru nationalism. A emigrat in SUA in 1965. A colaborat la Cuvantul romanesc din Canada. Lucrari: Poezii din inchisori, 1982; Cu acul pe sapun, 1989; Avanghipsiri (Privelisti) , 1996.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Panaritiu - enciclopedia universala

Panaritiu:  Infectie acuta a unui deget de la mana sau, mai rar, de la picior. Panaritiul este o afectiune frecventa, ce decurge din inocularea intr-un deget a unui germene, de cele mai multe ori un stafilococ, de catre o aschie, o intepatura sau printr-o plaga. Se disting doua tipuri de panaritiu. Panaritiu superficial, cel mai obisnuit, este amplasat pe pulpa degetului sau pe conturul unghiei (turniola), uneori si la inaltimea primei sau celei de a doua falange. El se traduce printr-o inflamatie care evolueaza in cateva ore sau in cateva zile, antrenand o crestere in volum a degetului, o inrosire, o durere in general zvacnitoare si responsabila de insomnie si de febra. Panarifiu profund survine dintr-odata, dupa inocularea directa a germenului in teaca tendoanelor flectoare ale degetelor, ori constituie complicatia unui panaritiu superficial. Infectia poate atinge osul unei falange (osteita), unul sau mai multe tendoane ale degetului cu teaca lor (teno-sinovita), o articulatie dintre doua falange (artrita) sau chiar intreaga mana (flegmon). Se observa atunci o inflamatie intensa, eventual o imposibilitate de a misca degetele in cauza, care survine atunci cand este afectata teaca tendonului flector si antreneaza o deformare dureroasa a degetului, in carlig. In absenta tratamentului, un panaritiu superficial se poate intinde in profunzime, iar un panaritiu profund poate antrena o septicemie (descarcari repetate de germeni si ale toxinelor lor in circulatia sangvina). Fiecare descarcare provoaca atunci un puseu febril insotit de frisoane; germenele este, in plus capabil, sa patrunda si si se dezvolte intr-un alt punct al corpului. Un panaritiu superficial debutant este tratat prin aplicarea locala de antiseptice, eventual prin administrarea de antibiotice pe cale orala. Tratamentul unui panaritiu profund sau superficial colectat este inainte de toate chirurgical; de urgenta si sub anestezie locala sau generala, chirurgul scoate puroiul si tesuturile necrozate. Aceasta consta in protectia cu manusi in timpul activitatilor carc prezinta risc de intepatura (gradinaritul, de exemplu) si respectarea unei igiene minutioase in cursul efectuarii manechiurii.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Panatenee - enciclopedia universala

Panatenee:  Cea mai insemnata festivitate religioasa si politica din Atena antica, celebrata anual (micile panatenee) sau din patru in patru ani (marile panatenee) in cinstea zeitei tutelare a orasului, Pallas Atena. Cu acest prilej aveau loc intreceri la lupte, alergari si aruncarea discului, curse de cai, concursuri muzicale, poetice etc.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

« 8 9 10

11

12 13 14 »
«

»