´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera P - pagina 112

Pleurezie - enciclopedia universala

Pleurezie:  Inflamatie acuta sau cronica a pleurei (membrana care inveleste plamanii). O pleurezie este de cele mai multe ori cauzata de o infectie cu o bacterie sau de un cancer provenind fie de la insasi pleura (mezoepiteliom), fie dintr-o alta parte a corpului, prin metastaza. Se intampla totusi, in mai putin de 10% din cazuri, sa nu se gaseasca nici o cauza. 0 pleurezie poate fi uscata (atunci se vorbeste de o pleurita, uneori) sau se poate traduce, in cavitatea pleurala, printr-o efuziune lichidiana localizata sau difuza. Acest lichid poate fi limpede (pleurezie serofibrinoasa), hemoragie sau purulent. O pleurezie se manifesta printr-o jena respiratorie, o durere pe o parte a toracelui, o tuse uscata si o febra in caz de infectie. Diagnosticul este confirmat de radiografia plamanilor si de examenul histologic si bacteriologic al unei mici cantitati de lichid prelevat printr-o punctionare cu acul. Pleurezia poate regresa spontan, dar bolnavul trebuie sa fie supravegheat indeaproape in eventualitatea ca boala in cauza ar progresa si ar deveni decelabila clinic sau radiologie. Acesta face apel, dupa cauza pleureziei, la antibiotice, antituberculoase sau anticanceroase. DacJ jena respiratorie este insemnata, lichidul poate fi evacuat prin punctie apoi prin drenarea cavitatii pleurale.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Pleurodinie contagioasa - enciclopedia universala

Pleurodinie contagioasa:  Afectiune virali caracterizata prin dureri ale toracelui. Pleurodinia contagioasa este destul de frecventa vara, in America de Nord si in tarile scandinavice; ea poate, de asemenea, sa afecteze si alte regiuni ale lumii. Cauzata de un virus coxackie B, ea se propaga prin epidemii. Boala debuteaza cu dureri intense la baza toracelui, pe o parte, cu jena respiratorie, cu un sughit, febra si dureri de cap. Boala se vindeca spontan in cateva zile.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Ploaie - enciclopedia universala

Ploaie:  picaturi de apa de diferite dimensiuni, cu diametrul de 0,5- 5mm. Ploaia se formeaza la temperatura de peste 0°C ca rezultat al cresterii picaturilor mari pe seama celor mici prin difuzie.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Plonjare - enciclopedia universala

Plonjare:  Coborarea botului masinii atunci cand e pusa frana. Plonjarea este cauzata de transferul incarcaturii de la suspensiile din spate la cele din fata, datorita faptului ca centrul de greutate al masinii, prin care trec toate fortele inactive, se afla mai sus decat zonele de contact - punctele in care fortele de franare sunt exercitate asupra pamantului.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

« 109 110 111

112

113 114 115 »
«

»