´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera P - pagina 113

Plosnita - enciclopedia universala

Plosnita:  este o insecta ce are corpul ca un solz este inofensiva. Singurul lucru pe care-l poate face daca o strivesti sau daca se simte amenintata, este sa lase un miros acru si dezagreabil. Plosnita pe care o vezi in imagine este plosnita de padure; ea este fitofaga, ceea ce inseamna ca se hraneste cu plante, mai precis cu seva plantelor. Dar trebuie sa stii ca unele plosnite se hranesc cu alte insecte si ca plosnitele-de-pat (stelnitele), de exemplu, sug sangele mamiferelor si pot transmite maladii, la fel ca tantarii. Pentru a suge lichidele (seva sau sange), plosnita strapunge scoarta plantei sau pielea animalului cu ajutorul rostrului sau (piesele sale bucale transformate in ac). Acest rostru, precum si aspectul aplatizat al animalului iti permit sa intelegi analogia dintre aceasta insecta si piuneza pe care o infigi in perete!

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Plugusor - enciclopedia universala

Plugusor:  colinda de Anul Nou. In ajun, seara, se rostesc urari pe text recitativ epic de catre un solist si grup insotitor care canta refrenul, pe fond de veselie zgomotoasa (talangi, pocnete de bici, muzica, strigate) . Origine laica, precrestina, influente religioase.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Pluralism - enciclopedia universala

Pluralism:  Principiu al democratiei care preconizeaza necesitatea existentei mai multor forte social-politice (partide, sindicate, organizatii religioase etc.) interpuse intre membrii societatii si putere, ca o conditie si o garantie a limitarii puterii, a functionarii democratiei.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Pluralism politic - enciclopedia universala

Pluralism politic:  Sistem in care exista mai multe partide si tendinte politice care isi disputa puterea si voturile populatiei. Este o caracteristica esentiala a democratiei. Se opune sistemului partidului unic.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

« 110 111 112

113

114 115 116 »
«

»