´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera P - pagina 117

Pneu cu insertie textila in stea - enciclopedia universala

Pneu cu insertie textila in stea:  Pneu in care snururi textile sunt inserate in forma de stea care pornesc de la butucul rotii si sunt infasurate de jur-imprejurul pneului. Brauri circulare de material textil cu sau fara otel asigura rigiditate pneului. Astfel peretele exterior al pneului este mai flexibil iar cel interior mai rigid, oferind o aderenta mai mare in orice fel de conditii de drum.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Pneu de iarna - enciclopedia universala

Pneu de iarna:  Pneu special construit pentru imbunatatirea aderentei la calea de rulare pe timp de iarna, in conditii de noroi si zapada. Din acest considerent, se mai numesc si pneuri M+S (de la cuvintele englezesti Mud = noroi si Snow = zapada). Pneuri pentru toate anotimpurile Pneuri care asigura o tractiune buna atat pe zapada, iarna, cat si in conditii de drum alunecos sau noroi.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Pneumococie - enciclopedia universala

Pneumococie:  Infectie provocata de pneumococ, sau streptococcus pneumoniae, bacterie Gram pozitiva deosebit de virulenta si patogena. Pneumocociile sunt raspandite. Ele constituie cele mai obisnuite dintre pneumoniile de origine bacteriana. Frecventa infectiilor cu pneumococ (in principal, infectii respiratorii, meningite purulente si infectii generalizate, sau pneumococemii) creste la persoanele asa-zise supuse riscului (copiii mai mici de 2 ani, persoanele in varsta) si la subiectii imunodeprimati. Manifestarile unei pneumococii sunt in functie de afectiune: febra, frisoane, jena respiratorie si expectoratie galben-verzuie pentru o pneumonie; durere in gatlej, jena la deglutitie si febra pentru o faringita; dureri ale urechilor pentru o otita; cefalee (dureri de cap) si varsaturi pentru o meningita etc. Diagnosticul este stabilit prin izolarea germenului dintr-un prelevat (sange, puroi rezultat in otita sau bronsita, lichid cefalorahidian) si prin cultivarea sa. Tratamentul se bazeaza pe antibiotice adaptate germenului si administrate timp de doua saptamani, pe cale venoasa in formele grave. Subiectilor imudodeprimati si celor in varsta le este propus un vaccin care acopera 80% dintre infectiile cu pneumococi.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Pneumoconioza - enciclopedia universala

Pneumoconioza:  Orice afectiune difuza a plamanilor cauzata de inhalarea indelungata a prafului raspandit in atmosfera. Pneumoconiozele pot fi cauzate de praful de silice (silicoza), de amiant (azbestoza), de sisturi (sistoza sau boala lucratorilor din cariere), de diverse metale ca fierul sau titanul, de plastice, de polivinil, decuart, de talc sau de fibre de sticla. Primele semne ale unei pneumo-conioze, afectiune cel mai des legata de activitatile profesionale si care nu debuteaza decat dupa mai multi ani de expunere la praf, sunt descoperite cu ocazia examenelor radiologice sistematice, practicate la subiectii expusi riscului. Apoi apare o jena respiratorie care poate evolua pana la o insuficienta respiratorie. Tratamentul consta in intreruperea expunerii la praf si in tratarea simptomelor insuficientei respiratorii (administrarea de oxigen Ia domiciliu pentru formele evoluate). Prevenirea consta in purtatul unei masti de catre persoanele expuse acestui praf de la locul de munca si in practicarea unei supravegheri medicale sistematice in profesiile de risc.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

« 114 115 116

117

118 119 120 »
«

»