´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera P - pagina 118

Pneumologie - enciclopedia universala

Pneumologie:  Spe cialitate medicala care se dedica studiului si tratamentului bolilor de plamani, de bronhii, ale pleurei si ale mediastinului (spatiul situat intre plamani).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Pneumomediastin - enciclopedia universala

Pneumomediastin:  Infiltratie de aer in tesuturile mediastinului (spatiului cuprins intre plamani). Un pneumomediastin succede, in general, unei rupturi a alveolelor pulmonare (care permite aerului din plamani sa ajunga in mediastin), aceasta ruptura fiind la randul ei legata de un traumatism al toracelui sau provocata, in cursul unei crize de astm, prin distensia alveolelor sau, inca, in cursul unei bronsiolite, prin inflamatia bronsiolelor si alveolelor; originea ramane uneori necunoscuta. Un pneumomediastin se manifesta printr-o durere toracica centrala si jena respiratorie, precum si printr-un emfizem subcutanat la baza gatului (trecerea aerului in tesuturile subcutanate), dand o senzatie de troznet la palpare. Tratamentul trebuie sa fie intreprins de urgenta: el vizeaza tratarea simptomelor bolii (asistare respiratorie) si uneori reparatia chirurgicala a leziunilor.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Pneumonie - enciclopedia universala

Pneumonie:  Infectie a plamanului provocata de o bacterie sau de un virus. in practica, termenul de pneumonie priveste aproape intotdeauna pneumonia veritabila lobara acuta, cauzata de infectia plamanului cu pneumococ. Simptomele, cu aparitie brusca, asociaza o febra ridicata (39-40° C), frisoane intense si adesea o durere toracica ce se amplifica la inspiratie. Tratamentul se bazeaza pe penicilina sau pe derivatii ei, administrati in doze mari prin injectii in primele zile, apoi in comprimate timp de cincisprezece zile. In caz de alergie la penicilina, se pot prescrie alte antibiotice. Febra dispare in 24 pana la 48 de ore, iar vindecarea se realizeaza in cateva zile.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Pneumopatie - enciclopedia universala

Pneumopatie:  Orice boala a unui plaman sau a ambilor, indiferent de cauza ci.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

« 115 116 117

118

119 120 121 »
«

»