´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera P - pagina 119

Pneumopatie interstitiala - enciclopedia universala

Pneumopatie interstitiala:  Orice boala care afecteaza, in principal, parenchimul (tesutul functional) plamanului. Pneumopatiile interstitiale sunt afectiuni legate de alterarile membranei alveolocapilare (membrana pornind de la care se efectueaza schimburile gazoase - oxigen, dioxid de carbon - dintre aer si sange), care poate fi ingrosata, inflamata, edematoasa sau fibroasa. Bolile care pot sta la originea unei pneumopatii interstitiale sunt numeroase: sarcoidoza, boala infectioasa (de origine virala, parazitara, bacteriana sau micozica), pneumoconioza, pneumopatie de hiper-sensibilizare (bolile de plamani ale crescatorilor de animale si ale fermierilor), limfangita carcinomatoasa, insuficienta cardiaca stanga (edem pulmonar), granulomatoza, conec-tivita etc. Administrarea anumitor medicamente (amio-darona, indeosebi) poate, de asemenea, sa provoace o pneumopatie interstitiala. O pneumopatie interstitiala se traduce printr-o gafaiala la efort. Evolutia pneumopatiilor interstitiale este foarte variabila dupa boala in cauza si posibilitatea de a o ingriji: unele se vindeca de la sine (atunci cand sunt cauzate de o sarcoidoza, indeosebi), in timp ce altele continua sa evolueze in pofida tuturor tratamentelor. In anumite cazuri, ele antreneaza o insuficienta respiratorie cronica, ce necesita o oxigenoterapie.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Pneumotorax - enciclopedia universala

Pneumotorax:  Efuziune de aer in pleura (membrana care inveleste plamanul). Un pneumotorax este provocat de introducerea unui anume volum de aer intre cele doua foite ale pleurei, care actioneaza dezlipindu-le si apasand asupra plamanului. Aceasta dezlipire poate fi difuza sau localizata; se intampla ca ambii plamani sa fie atinsi. Un pneumotorax se traduce printr-o durere brusca, in lovitura de pumnal, pe o parte a toracelui, o jena respiratorie, chiar o veritabila sufocare. Examenul clinic al bolnavului si radiografia toracelui permit stabilirea diagnosticului. In caz de pneumotorax idiopatic (de origine necunoscuta) cu jena respiratorie moderata, simpla odihna la pat permite sa se astepte ca aerul sa se resoarba de la sine, plamanul reluandu-si locul in una-doua saptamani. In alte cazuri, este practicat un drenaj cu un ac introdus in spatiul dintre doua coaste, legat la un aparat de aspiratie, in 30% din cazuri, pneumotoraxul idiopatic recidiveaza, dupa cateva luni sau cativa ani. In caz de recidiva e. ste practicata o simfiza pleurala: se dezlipesc definitiv cele doua foite ale pleurei prin injectarea unui produs iritant (talc, indeosebi); aceasta interventie poate fi efectuata prin chirurgie conventionala sau prin pleuro-scopie (cu un tub dotat cu un sistem optic si cu instrumente de dimensiuni mici, introdus printr-o mica incizie).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Pneuri tip M+S - enciclopedia universala

Pneuri tip M+S:  Pneuri construite special pentru noroi (M - mud) si zapada (S - snow) si care sunt mult superioare pneurilor pentru toate anotimpurile, atunci cand sunt folosite in astfel de conditii de drum. Din pacate, sunt mult mai zgomotoase si au durata de viata scazuta.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Pneuri, clasificare - enciclopedia universala

Pneuri, clasificare:  Estimarea uzurii benzii de rulare a pneului ofera o aproximare a duratei de folosire a acestuia. O anvelopa tip 300 va putea fi utilizata, probabil, cu 50 % mai mult timp decat una de tip 150. Este important de retinut ca fiecare producator de anvelope are un sistem propriu de notare. Astfel, o anvelopa Goodyear tip 300 nu va avea neaparat aceeasi perioada de viata cu a unei anvelope Michelin tip 300, ci ar putea fi folosita pentru o perioada mai lunga sau mai scurta, chiar daca conditiile de utilzare sunt identice. Clasificarea tip AB indica tractiunea in conditii de umezeala si rezistenta la temperatura. Clasificarea pentru tractiunea in conditii de umezeala este AA, A, B si C, A fiind valoarea optima iar C cea mai scazuta. Clasificarea pentru rezistenta la temperatura este A, B si C, A fiind valoarea optima iar C cea mai mica. Rezistenta la temperatura a anvelopei se refera la capacitatea acesteia de a disipa caldura. O incalzire excesiva a anvelopei reduce durata de viata a acesteia, pneurile cu capacitate sporita de racire fiind mult mai durabile.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

« 116 117 118

119

120 121 122 »
«

»