´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera P - pagina 12

Pancreas - enciclopedia universala

Pancreas:  Glanda digestiva cu secretie interna si externa. Pancreasul, de forma conica, este situat, aproape orizontal, in spatele stomacului. Glanda pancreatica este constituita din doua tipuri de tesuturi, responsabile de doua functii distincte: o secretie endocrina si o secretie exocrina. Secretia endocrina este asigurata de celulele endocrine, regrupate in insulite (insulele lui Langerhans) repartizate in sanul celulelor acinoase. Secretia exocrina, sucul pancreatic, este asigurata de celulele acinoase (mici cavitati tapetate cu celule excretorii, al caror continut este deversat intr-un canalicul). Ea este condusa spre intestin de catre canalul excretor principal (canalul lui Wirsung). Patologia pancreasului cuprinde pancreatitele, acute si cronice, si tumorile.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Pancreatectomie - enciclopedia universala

Pancreatectomie:  Ablatie chirurgicala, in intregime sau partiala, a pancreasului.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Pancreatita - enciclopedia universala

Pancreatita:  Inflamatie acuta sau cronica a pancreasului. Pancreatita acuta. Pancreatita acuta are drept cauze principale alcoolismul si migratia calculilor in caile biliare. Criza este uneori declansata de o masa copioasa si cu alimente indigeste. Ea se traduce printr-o durere violenta si care rezista la calmante, durere amplasata in jumatatea superioara a abdomenului. Acesta sc pune pe baza masurarii enzimelor pancreatice (lipaza, amilaza)din sange, nivelurile lor fiind atunci anormal de ridicate, si pe baza ecografici si a scanerului abdominal. Acesta este mai intai medical: oprirea alimentarii, reducerea secretiilor pancreatice prin administrarea de inhibitori enzimatici, luarea de analgezice, rehidratarea si tratamentul antibiotic al infectiei. Poate fi necesar un tratament chirurgical. Pancreatita cronica. Este o inflamatie cronica a pancreasului, care se traduce printr-o scleroza treptata a glandei pancreatice si antreneaza in timp o distrugere completa a acesteia. Aceasta boala arc drept cauza, cel mai frecvent, alcoolismul cronic. Principalul simptom este o durere epigastrica, asociata cu pierderea in greutate. La inceput, crizele sunt intermitente, cu lungi remisiuni, apoi crizele sunt din ce in ce mai apropiate unele de altele. Distrugerea pancreasului exocrin antreneaza un sindrom de malabsorbtie (diaree cronica si pierdere in greutate); cea a pancreasului endocrin antreneaza un diabet insulinodependent. Acesta nu este decat chirurgical in caz de complicatie (icter persistent, hemoragie digestiva etc.). Tratamentul medical cuprinde suprimarea alcoolului si administrarea de analgezice si extracte pancreatice.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Pancreatojejunostomie - enciclopedia universala

Pancreatojejunostomie:  Imbinare chirur gicala a pancreasului sau a canalelor sale cu jejunul (a doua parte a intestinului subtire).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

« 9 10 11

12

13 14 15 »
«

»